Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvořákova Olomouc letos nebude, na kulturu chybí magistrátu peníze

  5:47
Mezinárodní festival klasické hudby Dvořákova Olomouc s více než dvacetiletou tradicí letos nebude. Moravské filharmonii Olomouc na jeho pořádání chybí peníze. V těžké situaci je i Moravské divadlo, kde museli ubrat počet premiér, a hrozí dokonce propouštění. Víc už šetřit nemůžeme, říkají.

Moravské divadlo Olomouc je zároveň sídlem Moravské filharmonie | foto: Národní památkový ústav Olomouc

Dvořákovu Olomouc pořádá Moravská filharmonie od roku 2001, kdy navázala na předchozí Olomoucké hudební jaro.

Původně se měl letošní ročník konat od 11. do 27. května, nakonec ale bude mnohem skromnější, a to v podobě třídenního programu mezi 12. a 14. květnem pod názvem MFOpen.

„Jako ředitel jsem stál před velmi těžkým rozhodnutím, ale jsem si vědom primárního úkolu Moravské filharmonie. Náš ekonomický výhled pro letošní rok ukázal, že bude nutné přehodnotit plán sezony 2022/2023,“ uvedl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Zrušení Dvořákovy Olomouce pro letošní rok se podle něj ukázalo jako nejsmysluplnější řešení.

„Jsme ve velmi úzkém kontaktu s městem jako zřizovatelem a víme, že problematika koncepčního financování Moravské filharmonie je aktuální téma. Věříme, že spolu s vedením města dojdeme k nejlepšímu možnému řešení,“ dodal Harman.

Situace je neudržitelná

Penězi pro velké olomoucké kulturní domy se zabývala olomoucká radnice například koncem ledna. Jednání se účastnili ředitelé divadla i filharmonie.

„Situaci označili za dlouhodobě neudržitelnou, jestliže nepřijde podpora města, případně kraje. V opačném případě bude nutné přistoupit ke snižování významného počtu zaměstnanců, případně ke změně zřizovací listiny organizací,“ stojí v zápisu.

Ředitelé zmínili snižování příspěvku zřizovatele, tedy města, a zároveň navyšování platů, které zaměstnancům veřejného sektoru v kultuře vzrostly z rozhodnutí vlády naposledy od loňského září o deset procent.

„Ekonomická situace Moravského divadla je dlouhodobě napjatá především proto, že výše příspěvků zřizovatele nereflektuje turbulentní změny české ekonomiky,“ sdělila mluvčí Moravského divadla Pavlína Dočkalová.

„Jde například o růst cen energií a provozních nákladů, opakované navýšení platů zaměstnanců v kultuře mezi lety 2016 až 2022. Již několik let zřizovatele upozorňujeme, že je potřeba tuto situaci řešit,“ upozornila.

Po úsporných opatřeních v posledních letech podle ní divadlo tvořené soubory činohry, baletu, opery a operety dál škrtat nemůže.

Divadlo snížilo počet premiér

„Dostali jsme se na pomyslnou hranu udržitelnosti, z hlediska rozpočtu jsme nejchudší třísouborové divadlo v České republice a nemáme moc variant, kde více ušetřit,“ shrnula Dočkalová.

V sezoně 2023/2024 muselo divadlo snížit počet premiér. „Nejsme schopni plnohodnotně personálně doplnit a rozvíjet provoz. Všechna klíčová oddělení jsou personálně poddimenzovaná,“ zdůraznila Dočkalová.

Pokud nepřijdou další peníze od města, bude muset divadlo začít propouštět, což by znamenalo zrušení jednoho souboru.

Ve schváleném rozpočtu Olomouce má instituce vyčleněných zhruba 139 milionů korun, filharmonie přibližně 56 milionů.

„Nicméně v takovémto modelu by to ten rok nemohlo vydržet, takže máme v nekrytých požadavcích dalších sedmnáct milionů, které jim budeme muset dát, aby nemuseli začít propouštět letos,“ řekl náměstek primátora pro kulturu Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

„V rámci koncepční debaty o téhle věci chceme finance na tento rok najít, abychom měli čas vyřešit to v rozpočtu roku 2024,“ doplnil.

Miliony od magistrátu

Divadlo má dostat navíc dvanáct milionů, filharmonie pět. „Když jsme sestavovali rozpočet v srpnu, jednali jsme s divadlem i filharmonií, že ke zvýšením dojde,“ sdělil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

„Dával jsem si pak za úkol, že bude na vykrytí v rezervě rady dostatek prostředků. Výsledek je, že peníze dnes v rezervě jsou a 6. března zastupitelstvo schodek vykryje,“ shrnul.

Dodatečné peníze, například ze vstupného nebo pronájmů, podle něj představují asi osmnáct procent. „V podstatě kryjí jen to, co nám pořád vyvádí vláda, a sice že zvyšuje tabulky pro naše zaměstnance, aniž by se ptala, kde na to vezmeme,“ doplnil Bačák.

Pro Olomouc jsou výdaje na divadlo a filharmonii velmi citelné. Proto připravuje jednání, na kterém se sejdou zástupci města a spolu s řediteli budou probírat různé budoucí scénáře.

Mezi pozvanými odborníky jsou lidé z ministerstva kultury, Národního divadla nebo Univerzity Palackého. Výstupy pak dostanou radní i zastupitelé.

Hrozí rušení některého ze souborů

Variant je celá řada „Budeme je zpracovávat v modelu zachování zcela, zachování částečně, případně krutější modely, kde se třeba rozpouští některý ze souborů,“ nastínil Tichák.

„Moje ambice ale je, aby Olomoučanům zůstala kultura zachovaná v té šíři služby jako dosud, tedy abychom měli symfonický orchestr a třísouborové divadlo,“ přeje si Tichák.

Politici i představitelé kultury čekají, jak dopadne návrh zákona o veřejné kulturní instituci, na kterém teď pracuje ministerstvo. Vláda ho chce předložit do poloviny roku.

Vytvoření nového typu právnické osoby, které už existují například ve vědě nebo školství, by mělo stabilizovat kulturní instituce a mimo jiné umožnit jejich spoluzakládání městy a kraji nebo státem.

V současné době podporuje kraj profesionální soubory prostřednictvím účelově vázané dotace.

„Vyšší podpora kraje by nutně měla být spojena i s tím, že krajská samospráva získá větší vliv na fungování těchto organizací, což by mohla umožnit nová právní forma veřejné kulturní instituce,“ podotkl krajský radní pro kulturu Jan Žůrek (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj).

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Díky pomerančové příchuti Hanácká kyselka přežila, líčí pravnuk zakladatelky

2. června 2024

Premium Za minerálním pramenem z Moravy stojí francouzská společnost, která na místě hledala ložiska uhlí....

Natáčí se vánoční pohádka. Tři princezny na Bouzově zachraňují království

28. května 2024  14:25

Jedna z klapek letošní vánoční pohádky České televize Tři princezny cvakla také na státním hradě...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na tři měsíce se uzavře důležitá křižovatka v Olomouci, řidiče čekají omezení

31. května 2024  10:39

Rekonstrukce křižovatky ve Schweitzerově ulici nedaleko centra Olomouce omezí na tři měsíce dopravu...

Sudeťák bez zášti. Helmut Kopetzky celý život bojoval se zatrpklou matkou

3. června 2024

Premium Po druhé světové válce musel on i jeho matka nedobrovolně opustit domov v Šumperku. Po mnoha...

V rezervaci Praděd se budou pást ovce, stádo ohlídá pastevec s ovčáckými psy

3. června 2024  14:43

V letních měsících se na svazích mezi Ovčárnou a Petrovými kameny v Národní přírodní rezervaci...

Řidič dostal za srážku s vlakem a následný požár podmínku. Vinu přiznal

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  12:52

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

Kouč chce pro Olomouc vzbudit obra, cílem je udržet jádro pohromadě

3. června 2024  10:59

Američan Andrew Hipsher je prvním trenérem basketbalového Olomoucka, který po přesunu klubu z...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...