Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica)
Lysohlávka česká je jedovatá houba, která obsahuje toxickou halucinogenní látku psilocybin.
Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)
Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také(kožená houba).
Liška obecná (Cantharellus cibarius)
Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami.
Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)
Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě.
Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)
Všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu.
Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)
V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki.
Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)
Lesklokorka lesklá je sice nejedlá houba, ale přesto se pěstuje pro léčebné účinky.
Lakovka ametystová (Laccaria amethystea)
Můžeme ji uchovávat v okořeněném alkoholu pro přípravu velice neobvyklé omáčky.
Kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus)
Tato nelupenatá houba roste pouze v jehličnatých lesích na půdách bohatých na vápník.
Kropenatec zvoncovitý (Panaeolus sphinctrinus)
Kropenatec zvoncovitý roste hojně po deštích na kravském a koňském trusu na cestách
Křemenáč osikový (Leccinum rufum)
Křemenáč osikový je vynikající jedlá houba, která je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.
Křemenáč březový (Leccinum versipelle)
Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.
Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)
Nedoporučuje se příliš k jídlu , konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici.
Kozák habrový (Leccinum carpini)
Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.
Kozák březový (Leccinum scabrum)
Můžeme ho nakrájet na plátky, usušit a uchovat ho na zimní období, nebo ho použít čerstvý.
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě.
Klouzek obecný (Suillus luteus)
Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší klouzka obecného rozkrájet a usušit pro použití v zimě.
Klouzek kravský (Boletus bovinus)
Klouzek kravský je jedlý, ale ze všech klouzků je nejméně chutný.
Klouzek bílý (Suillus placidus)
Klouzek bílý roste nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích.
Kačenka česká (Verpa bohemica)
Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle apod.
Hřib strakoš (Suillus variegatus)
Hřib strakoš je nejlepší, když se nechá usušit. Je také možno ho přidat do omáček a polévek.
Hřib smrkový (Boletus edulis)
Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, až do 1 kg.
Hřib satan (Boletus satanas)
Je jedovatý, ale ve skutečnosti ne o moc víc než hřib kovář nebo václavky.
Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)
V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti. Hodí se k sušení, k nakládání do octa.
Hřib plavý (Boletus impolitus)
Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Hřib plavý roste nehojně až vzácně od čevrvence.
Hřib peprný (Boletus piperatus)
Na užití v kuchyni dejte pozor. Větším množství dokáže zkazit celý pokrm.
Hřib nachovýtrusný
V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Lze ho použít také do směsí a omáček.
Hřib medotrpký (Boletus radicans)
Hřib medotrpký je pro svou odporně hořkou chuť nejedlý.
Hřib kříšť (Boletus calopus)
Hřib kříšť láká svým vzhledem ke sběru, ale pro svoji hořkost je v kuchyni nepoužitelný.
Hřib královský (Boletus regius)
Hřib královský roste velmi vzácně. Je jedlý, ale nesmí se sbírat.
Hřib koloděj (Boletus luridus)
Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři.
Hřib kaštanový (Gyroporus castaneus)
Pro svoji vzácnost by si spíš zasloužil ochranu, nechávám jej volně růst.
Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)
Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně.
Hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)
Hřib Fechtnerův je jedlá, zároveň ale také zákonem chráněná.
Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)
Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.
předchozí | ... 2 3 4 5 6 7 8 | další |