Rybí kuličky z Chýnova, pařížský dort ze Srnína, máslový rohlíček z Husince, lhenická ovocná šťáva, tmavý ležák Čtyrák z Českých Budějovic či květový med lesní od včelaře z Vráže. Už se vám sbíhají sliny?
To je jen malý výběr toho, co produkují a vyrábějí jihočeští farmáři, pěstitelé a chovatelé. Zároveň je to také výčet těch potravin a nápojů z kraje, které uspěly v letošním ročníku Chutná hezky. Jihočesky. Regionální soutěž má za sebou už 17. ročník.
Celý magazín |
„Letos se zúčastnilo 51 výrobců regionálních potravin. Ti přihlásili do dvanácti kategorií 156 produktů, což je o 24 více než loni. Nejvyšší meziroční nárůst o téměř 250 procent jsme zaznamenali v kategorii pekárenských výrobků,“ zmínila Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která soutěž pořádá. Podle ní se naopak přihlásilo do Chutná hezky. Jihočesky méně zpracovatelů masných výrobků.
„Osvěžením letošního seznamu soutěžících dobrot byly například elixíry z místních bylinek nebo lízátka připomínající skleněné šperky. Med ze Štipoklas, Krumlovský koláč, Poněšický višňový likér, Husinecký pecen, Rybí kuličky, Ševcovský mls a další místopisně rezonující výrobky potvrzují sázku jejich přihlašovatelů do soutěže na lokální názvosloví,“ těší Šťastnou.
Smyslem soutěžní přehlídky jihočeských potravin je zejména propagace lokálních menších či větších výrobců a jejich produktů. Od roku 2007 chce také Chutná hezky. Jihočesky podpořit spolupráci mezi zdejšími zemědělci, zpracovateli a maloobchodem a především dostat značku mezi zákazníky. Oceněný výrobek poznáte v regálech vybraných obchodů snadno. Na etiketách je výrazné kulaté razítko, které zobrazuje prostřený stůl s talířem a nápisem Chutná hezky. Jihočesky.
„Smysluplnost projektu potvrzuje letošních sedm nováčků v soutěži i opakovaná účast jihočeských potravinářů, mezi které se kromě klasických zpracovatelů řadí i zemědělští prvovýrobci, obchodní družstva, Jihočeská univerzita nebo restaurace. Podmínkou účasti je výroba soutěžícího jídla a nápojů na území Jihočeského kraje. S rostoucím podílem kvalitních regionálních surovin na jeho složení soutěžícím rostou šance na dobré umístění ve výsledkové listině. Dalším bonusem je usnadnění průniku úspěšného jídla a nápojů do školních jídelen, partnerských ‚kamenných obchodů‘ a obchodních sítí i zviditelnění v oblasti cestovního ruchu,“ doplňuje ředitelka komory.
Za dosavadních sedmnáct ročníků odborná komise zhodnotila na 2 320 výrobků. Do současnosti může značku Chutná hezky. Jihočesky nosit na svých etiketách 528 výrobků.
Jako například med Milana Čalouna z Vráže na Písecku. Ten zvítězil v letošním ročníku se svým lesním květovým medem.
„Vítězství si velmi cením. Zúčastnil jsem se už počtvrté, po dvou druhých místech jsem si loni odnesl první místo za svůj lipový med. Letos jsem do soutěže přihlásil med, jehož základem je sice medovice, ale parametry medovicového medu by nesplňoval, je v něm totiž i lípa a ostružiník maliník. Proto má název květový lesní,“ vysvětloval na květnovém slavnostním vyhlášení včelař, který se stará o více než sto padesát včelstev.
Milan Čaloun chová včely sedmým rokem. Předtím dělal marketéra a copywritera. „Prvními kroky mne provedl soused, starší, zkušený včelař, na jehož včely jsem se díval z naší zahrady přes plot. On mne vlastně k té včelařině popostrčil. A také moje manželka. Aniž jsem jí cokoli řekl, jednoho dne mi na mou otázku, co si myslí, že bych chtěl v životě dělat, prostě odpověděla: „Včely.“ Věděla to? Vytušila? Nevím, nikdy jsem jí o tom neřekl. Bylo to v lednu 2016. A tyhle impulzy byly pro začátek velmi důležité,“ popisoval do rozhovoru pro Regionální agrární komoru včelař z Vráže.
17. ročník chutná hezky. Johočesky
1. Rybí kuličky – Tilapia 1. Bylinková pečeně – Antoni CZ 2. Paštika – Řeznictví u Krajňáků 3. MÚÚÚ šunka nejvyšší jakosti
Písecký pršut – Maso uzeniny Písek
1. Jihočeský kozí čerstvý sýr pikant – Kofa Bílsko Jakub Špatný 2. Kozí sýr s ital. kořením – Rodinná farma Výrov 3. Caciotta – Farma v Marinkách
1. Míša pohár – Klas, Protivín 2. Pasterované kozí mléko – Rod. f. Výrov 3. Jogurt brusinka – Minimlékárna Mláka
1. Chléb Leipomo – Leipomo Pekárna ČB 2. Husinecký pecen – Siria Invest 3. Dačický žitný se semínky 600 g – Dačická pekárna
1. Máslový rohlíček – Siria Invest 2. Krumlovský koláč – Pekařství Nodes 3. Domácí buchty s náplní – Pekařství v Žitě
1. Paříž dort – porce – Pekárna Srnín 2. Bezlepková roláda čokoláda – karamel – Kap Café Kaplice 3. Dort s višněmi – Cukrárna Šarlotka 3. Likérová pralinka Ořechovec – Kateřina Návarová
Křišťálová lízátka z Pošumaví - Iveta Lahovcová
1. Svach´s Olod Well Whisky – Sherry – Svachovka 2. Šnapserie Blatná Oříškový likér – Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná 3. Poněšický višňový likér 30% – Lihovar Poněšice
1. Lhenická ovocná šťáva jablko – mrkev 100% – Karel Gregora 2. BIO Jahodový džem – Sady sv. Prokopa 3. Džem z Mazelova jahodový – Ljuba Něčunajeva
BudějČajda – čaj, který tě probudí – Phenomena Chilli Chutney – cibule – Lucie Faktorová
1. Českokrumlovský karamel od Vaška – borůvkový – Karamelový sen 2. Pórkový salát se surimi – Jednota, spotřební družstvo v JH 3. Ševcovský mls – Laprod A. K.
1. Čtyrák tmavý 14% Silný tmavý ležák – Výzkumný a výukový minipivovar Jihočeské univerzity 2. Hulvát APL 11 – Pivovar Hulvát 3. Krumlov Jarní 14 světlé spodně kvašené silné pivo – Brewery Český Krumlov 3. 13 Holmes – ALE English Pale – Pivovar Nová Bystřice
1. Med květový lesní – Milan Čaloun 2. Med ze Štipoklas medovicový – Jana Novotná 3. Med lipový – Roman Plíva 3. Malšický med medovicový – Romana Punčochářová |