Českolipské náměstí.

Českolipské náměstí. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

V České Lípě se rodí další spor. Politici se hádají o nové logo města

  • 1
Potřebuje město Česká Lípa nové logo a zároveň nový vizuální styl? Nebo tímto návrhem vedení radnice jen odvrací pozornost od skutečných problémů, jak tvrdí městský zastupitel Petr Skokan (Věci veřejné)?

V České Lípě se zřejmě rodí nová pře, která by mohla město, tak jako v tomto roce již několikrát, rozdělit na dva tábory. Na jaře vznikla v České Lípě "Stínová městská policie," tedy Městská policie Česká Lípa - neoficiálně informační.

Její zakladatelé se snaží upozorňovat řidiče na místa, kde mohou dostat nečastěji botičky. Tato aktivita přerostla v otevřenou válku mezi oficiálními a neoficiálními strážníky. Padlo již několik trestních oznámení.

Před několika týdny radnice vypověděla podnikateli smlouvu na provozování zdejších parkovišť. Zatímco valná část obyvatel města se změnami v parkování souhlasí, jiní dali dohromady petici za zachování současného systému.

Podobně se může vyvinout i spor, který hned od počátku připomíná Homérovu Válku žab a myší

O co jde? Městská Komise pro komunikaci s veřejností navrhla nový jednotný vizuální a komunikační styl města. Jako důvod mimo jiné uvedla: "Cílem je pomoci městu v propagaci v rámci České Lípy i mimo ni, sjednotit veškerou vnější i vnitřní komunikaci města a najít nový směr, nový impuls, který by město posunul kupředu."

Komise se domnívá, že by nový vizuální styl mohl pomoci najít místním obyvatelům lepší vztah k městu. Aby si ho vážili, starali se o něj a byli na něj hrdí.

Nápad hlasitě kritizují zastupitelé zvolení za Věci veřejné, především exposlanec a bývalý starosta České Lípy Petr Skokan, který označil snahu o nový styl za trapný.

"Za mnou chodí lidé s nejrůznějšími problémy, ale s tím, že by někomu chybělo nové logo, či vizuální styl, jsem se ještě u žádného člověka nesetkal. Občany trápí daleko jiné věci," nechal se slyšet Skokan.

Upozornil při tom na děravé silnice, chybějící lavičky a třeba nedostatek koutků pro děti. Zavedení nového loga a stylu považuje za zbytečné vyhazování peněz.

Do sporu se vložila také ČSSD. Její zastupitelka Romana Žatecká navrhla, aby o tom, jak bude nové logo i nový vizuální styl města vypadat, rozhodla veřejnost.

"Kvůli srdíčku nebo listu si obyvatelé města vážit nezačnou"

"Uznávám, že logo, které sjednotí komunikaci města, by tiskovinám a jiným slušelo, ale chci průhlednou zakázku a názor obyvatel města. Je jen na nich, který ze tří návrhů jim bude připadat nejvíc sexy. Hlavně mladí lidé mohou mít pro tuto věc cit a pochopení," uvedla Žatecká, jejíž návrh byl nakonec přijat.

I ona však má proti logu podobné výhrady jako zástupci Věcí veřejných: "Občané si nezačnou města vážit jen proto, že ho odteď bude prezentovat srdíčko nebo lipový list. K takové úctě je potřeba vykonat ve veřejné práci víc. Úcta k městu se začne hlavně odvíjet od toho, zda to je město k životu, nebo skomírající zapadákov. Zda ho řídí lidé se smyslem pro potřeby obyvatel, nebo s osobními zájmy."

Jakým způsobem budou obyvatelé České Lípy o novém vizuálním stylu města rozhodovat, zatím není jasné. Jisté ovšem je, že souboj o nové logo se bude odehrávat na předpolí podzimních komunálních voleb 2014. Proto u toho budou létat jiskry.