Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Hustý provoz ničí silnici z Liberce na Děčín, čeká ji oprava za stamiliony

  11:04
Kompletní výměna asfaltu a další opravy zkomplikují dopravu na silnici z Liberce na Děčín. Úsek z Liberce do Chrastavy prošel velkou rekonstrukcí před patnácti lety, dnes už ale nezvládá nápor automobilů.

Silnici z Liberce na Děčín čeká oprava. Úsek z Liberce do Chrastavy přitom předělávali před patnácti lety. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hlavní silniční tah z Liberce na Děčín čeká velká rekonstrukce. Řidiči se musí připravit na komplikace při průjezdu úsekem silnice I/35 ze Starých Pavlovic v Liberci přes Stráž nad Nisou až do Chrastavy.

Téměř osm kilometrů rychlostní silnice čeká kompletní výměna asfaltu, a to v obou jízdních pásech i na sjezdech z mimoúrovňových křižovatek. Tedy na sjezdu na Frýdlant a Machnín, do Chrastavy a na Bílý Kostel a Hrádek nad Nisou. Práce mají začít letos v létě a potrvají až do listopadu 2022, vše má stát přes čtvrt miliardy korun.

Kromě frézování vozovek a pokládky nového asfaltu jsou v plánu i další věci.

„Dojde i na opravy elastických mostních závěrů u dvanácti mostů a armovaného svahu. Některé nevyhovující elastické mostní závěry se vymění za ocelové, které budou ukotvené do betonové konstrukce mostu. Pokud jde o povrch vozovky, ten je na konci životnosti, jsou tam i úseky s nevyhovující až havarijní únosností,“ popsala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Úsek prošel rekonstrukcí před 15 lety

Úsek z Liberce do Chrastavy se přitom předělával před patnácti lety. Tehdy ještě dvoupruhová silnice se rozšířila na čtyři pruhy, ve stoupání ze Stráže na Bedřichovku dokonce na pět pruhů.

Jenže štěrková drť, která se tehdy při rozšiřování silnice použila jako podkladní vrstva, už nezvládá současný nápor automobilů. Aut tam zkrátka jezdí víc, než s čím projektanti před patnácti lety počítali.

„Skutečný vývoj dopravního zatížení tohoto úseku silnice těžkými nákladními vozidly, které má rozhodující vliv na životnost vozovek, předčil původní prognózu,“ uvedla Ledvinová pro server Zdopravy.cz.

Většina řidičů, kteří mezi Libercem a Chrastavou denně jezdí, si ale na špatný stav silnice nijak nestěžuje. „Zrovna tenhle úsek mi nijak problematický nepřijde, nejsou tam žádné díry ani spáry. Ale nevím, v jaké stavu jsou tam mosty, do těch člověk nevidí,“ okomentoval řidič Martin Kraus z Liberce.

Podobně to vidí i starosta Hrádku Josef Horinka. Právě ze silnice na Chrastavu se odbočuje dál na Hrádek či do Německa a Polska.

„Nepřijde mi, že je úsek mezi Libercem a Chrastavou nějak tragický. V daleko horší kvalitě je podle mě nejčerstvější úsek mezi Bílým Kostelem a Hrádkem. Ten je dost zvlněný a když se tam jede rychle, tak je to cítit,“ poznamenal Horinka.

Silnice dostane tichý asfalt

K výměně asfaltu ale podle ŘSD dochází i kvůli přílišnému hluku ze silnice, který vadí lidem bydlícím poblíž rychlostní komunikace. A výhrady měla i krajská hygienické stanice. Na území Stráže nad Nisou tak bude položen takzvaný tichý asfalt, který má decibely z automobilového provozu znatelně snížit.

„Osobně bych byl rád, kdyby se podél silnice vybudovaly v místech, kde je zástavba, protihlukové stěny. S těmi se ale, bohužel, nepočítá,“ sdělil redakci jeden z obyvatel lokality Zlatý kopec ve Stráži, pod kterou hlavní tah na Děčín vede.

Výhledově pak ŘSD počítá ve směru na Děčín ještě s dvou a půl kilometrovou přeložkou stávající silnice I/13 přes obec Lvová mimo zastavěné území. Přeložka by měla začínat poblíž stávající křižovatky Lvová - Jablonné a končit v blízkosti čerpací stanice pohonných hmot v Rynolticích.

Začátek stavby je plánován na rok 2023. V tom samém roce by mělo začít i zkapacitnění úseku mezi Jablonným a Kunraticemi u Cvikova, které počítá i s výstavbou ekologického mostu pro vysokou zvěř.

Úsek, který čeká rekonstrukce.

Úsek, který čeká rekonstrukce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Advantage Consulting, s.r.o.
MECHATRONIK NA 3 SMĚNY (30-40.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....