Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Nová naučná stezka v Českém ráji vypráví o paní, která upálila dělníky

  16:01
Je dlouhá devět kilometrů, zabaví se na ní hlavně děti a vede kolem zříceniny hradu Valečov. Řeč je o nové dětské naučné stezce Příhrazskými skalami. Začíná na parkovišti pod hradem a pokračuje do Drábských světniček, na Krásnou vyhlídku a kolem vrcholu Mužský.

Turisty, kteří se na stezku vydají, čeká dvacet atraktivních zastavení. A na své si na ní mají přijít hlavně děti. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Turisty, kteří se na stezku vydají, čeká dvacet atraktivních zastavení. A na své si na ní mají přijít hlavně děti. Právě na ně cílila i autorka návrhu stezky Hana Šavrdová, která téma zpracovávala ve své diplomové práci.

„Vedoucí mé práce mi tehdy řekla, ať se na stezku dívám očima dítěte. A protože nejsem zastáncem obsáhlých informačních tabulí, kde je jen hromada textu a sem tam nějaký obrázek, a protože dnešní děti moc nečtou, tak jsem si říkala, že víc je do přírody přitáhnu hravou formou. Nápady, jak by mohla jednotlivá zastavení vypadat, pak přicházely postupně, chtěla jsem hlavně, aby to děti bavilo a cesta pro ně nebyla jen nudnou procházkou,“ přiblížila Šavrdová.

Ve své diplomové práci se před čtyřmi lety zaměřila na tehdy dostupné stezky v Českém ráji a většina z nich v jejím hodnocení moc dobře nedopadla.

„Dětská stezka byla tehdy všehovšudy jedna, a to Sedmihorská, jinak se na cestách objevovaly spíše tabule s nahuštěným textem, což dětem moc zajímavé nepřijde,“ doplnila autorka stezky.

Diplomová práce zaujala šéfa CHKO

Právě její diplomová práce nakonec zaujala i Jana Mocka, šéfa Správy CHKO v Českém ráji a dal jí šanci dětskou stezku zrealizovat.

„Přišlo to ve vhodnou chvíli, protože informační tabule v Příhrazských skalách už jsme museli demontovat, a tak jsme se rozhodli, že vybudujeme novou stezku hlavně pro rodiny s dětmi, těch do této oblasti v hlavní sezoně míří nejvíce. Podle mě je to jedna z nejhezčích stezek, které jsem viděl v České republice, ale i v zahraničí, je velmi hravá, vyloženě pro děti. Turisté si navíc mohou vybrat úseky, které chtějí projít jen zčásti, nemusí jít celý okruh,“ přiblížil Mocek. 

„Část stezky vede lesem, část skalami a od Krásné vyhlídky přes obec a vrchol Mužský zase po zpevněné cestě. Dá se na ni také nastoupit z více míst, třeba přímo od Krásné vyhlídky, kde je i restaurace, a projít si jen krátký úsek na Drábské světničky, nebo vyjít z malého parkoviště od osady Zásadka,“ doplnil.  

Stezka vede vesměs po stávajících turistických značených trasách, což je její velká přednost. Jenže turisté na ní dosud nedostali žádnou informaci o tom, jaké zajímavosti území skrývá.

Zlá paní z Valečova

„Nedozvěděli se například, proč je tam zchátralý statek, kde jsou cenná rostlinná společenstva, kde mohou zahlédnout sokola nebo tančící stromy,“ dodal Mocek. Děti si tu navíc nově mohou zkusit uhádnout, kterému zvířeti patří které ouško nebo ocásek, nebo si zahrát pexeso.

A dozví se třeba i o zlé paní z Valečova. Ta měla podle pověsti velmi ráda peníze a čím víc jich měla, tím víc se o ně bála. Proto nařídila stavitelům a dělníkům, aby pod Valečovem vykopali tajnou chodbu, kde pak svůj poklad ukryla.

„Jenže stále nebyla spokojená, bála se totiž, že některý z dělníků tajemství přece jen vyzradí. A tak stavitele pozvala na hrad a v čeledníku je hostila a napájela vínem, takže si ani nevšimli, že je tam zamkla. Pak čeledník zapálila a nikdo se ven živý nedostal,“ přiblížil pověst kastelán hradu Valečov Zdeněk Steklý.

Právě na hradě se nachází druhé zastavení s pověstí o zlé paní Matyldě. Sama prý dopadla špatně, do konce života ji provázely noční můry a říká se, že v tajné chodbě pod hradem bloudí dodnes. „Já jsem ji sice ještě neviděl, ale možné to je,“ dodává kastelán. Za novou naučnou stezku je rád. Podle něj zpestří turistům cestu z Valečova na Drábské světničky.

Prolézačky pro děti pocházejí z dílny truhláře

Na zříceninu hradu zavítal ve čtvrtek i Jaroslav Fanta se svou partnerkou. S trabantem a s přívěsem přijeli do Příhrazských skal z Kladna. „Jezdíme každoročně na srazy trabantů do Jinolic a vždycky se někde zastavíme. Loni jsme byli na Troskách, předtím na Kosti a teď jsme objevili Valečov. Máme čas, takže možná si projdeme i stezku,“ podotkl.

Nová turistická stezka vyšla na půl milionu korun, herní prvky pocházejí z dílny truhláře Adama Škody, ilustrace dělala Vlasta Matoušová se synem a grafický návrh je dílem Vladimíra Krause.

„Doufejme, že stezka se bude líbit, a že jsme herní prvky udělali dostatečně odolné,“ upozornila Hana Šavrdová, která současně poukázala i na fakt, že stezky často vyhledávají vandalové.

„Poškozování je kámen úrazu, někteří si prostě svou frustraci vybíjejí na cedulích, a tomu bohužel ne vždy umíme zabránit. Ale v celé oblasti máme strážní službu, využíváme i praktikanty ze středních a vysokých škol a někteří strážci chodí také v noci,“doplnil Jan Mocek.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....