Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neustupovat dozadu. Budoucí záchranáři cvičili, jak zvládnout útočné pacienty

  11:46
Opilé, zdrogované nebo útočící pacienty i stres z reálných zásahů se ve speciálním kurzu učili zvládat studenti záchranářství Technické univerzity v Liberci. Má je připravit na konfliktní situace s problematickými pacienty, se kterými se budou v praxi nevyhnutelně setkávat.
Kurz měl připravit studenty na konfliktní situace s problematickými pacienty.

Kurz měl připravit studenty na konfliktní situace s problematickými pacienty. | foto: Adam Pluhař, TUL

V modelových situacích figuranti/pacienti budoucím zdravotníkům vulgárně nadávali, odmítali s nimi spolupracovat, nebo je dokonce fyzicky napadali. V takových chvílích je podle lektora kurzu Jaroslava Pekary z Vysoké školy zdravotnické v Praze důležitá krizová komunikace.

„Podstatou je snaha odvést u frustrovaného nebo rozhněvaného pacienta pozornost. Pak máme i určité techniky bezpečného držení, kdy personál v krizi agresivního pacienta zvládne udržet, než přispěchá pomoc,“ vysvětlil Pekara, jenž je zároveň členem pražské zdravotnické záchranné služby.

Studentům ukazoval bezpečnou vzdálenost, jakou si držet od útočníka, i to, jaké postavení mají zaujímat jejich ruce a nohy v případě, kdy na ně lidé například řvou.

Technika modlení či utancování

„Říkám tomu technika modlení. Jednak mě chrání, jednak říká: ‚Panebože, buďte už zticha, já vás potřebuju jen vyšetřit‘. Tohle vám může hodně pomoct. A pak, když stojíme naproti sobě hodně blízko, můžu uhnout do strany. Když po vás někdo půjde, neustupujte dozadu. Třeba opilé lidi tím většinou ‚utancujete‘,“ instruoval studenty Pekara. Každou cvičnou situaci společně rozebírali a hledali i chyby, kterých se při jejich řešení dopustili.

Kurzu se zúčastnilo sedm desítek studentek a studentů. Mimo jiné by po jeho absolvování měli umět problematického pacienta dostat na zem a znehybnit, vymanit se z držení za ramena nebo krk, ale i ustát vyostřenou hádku či slovní napadání. Že odborná příprava na podobné situace je třeba, potvrzují i zkušenosti zdravotníků Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK).

„V podstatě každý záchranář má nějakou osobní zkušenost s fyzickým napadením ze strany pacienta či jeho okolí. Agresivní pacienti jsou v současné době bohužel realitou každého dne a není možné předem odhadnout, zda agresivní člověk skončí u slov, nebo dojde i k fyzickému napadení,“ okomentoval mluvčí ZZS LK Michael Georgiev.

Vzrůstá i počet agresivních volajících

V poslední době podle něj výrazně vzrostl také počet agresivních volajících, kteří se obracejí na operační středisko. Je proto běžnou praxí, že při jakýchkoliv známkách agrese už při volání na tísňovou linku žádá operační středisko o součinnost policie při výjezdu. Pokud jedná pacient nebo jeho okolí agresivně až na místě, přivolává dispečink záchranky policii posléze. Taková událost se zaznamenává do dokumentu o výjezdu.

„Nejčastěji se s agresivním jednáním setkáváme u osob pod vlivem alkoholu nebo psychotropních látek, u osob s psychiatrickým onemocněním, které neberou předepsané léky, nebo u nově vzniklých psychiatrických onemocnění. Zejména u lidí pod vlivem psychotropních látek je pravděpodobnost fyzického napadení velmi vysoká. Obvykle bývají zcela mimo realitu a dokážou ublížit komukoliv. Začínají většinou slovní agresí, která ale velmi rychle přerůstá ve fyzické napadání,“ popsal Georgiev.

Nejčastěji se záchranáři potýkají s takovými případy v nočních hodinách a o víkendu. V uplynulých letech se školení záchranářů na sebeobranu konalo několikrát. „Vzhledem k narůstající agresivitě nevylučujeme, že se k těmto kurzům opět vrátíme,“ poznamenal mluvčí ZZS LK.

Většinou zůstane „jen“ u slovní agrese

Nepříjemné situace s popudlivými pacienty eviduje i vrchní zdravotnický záchranář z oddělení urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec Jakub Kopecký. V roce 2023 se na oddělení stalo 32 mimořádných událostí, které měly společného jmenovatele - agresivitu.

„Většina událostí zůstala u slovní agrese, ale výjimkou nebyli ani pacienti útočící proti předmětům a osobám,“ uvedl Kopecký. Desítky případů loni řešila nemocnice ve spolupráci s policií. „Ta zjednala na urgentu pořádek, pacienta zajistila, popřípadě transportovala,“ dodal.

Případ nebývalé agrese, kdy nepříčetný pacient demoloval zařízení nemocnice, zaznamenali v Liberci loni na podzim. Podchlazený muž, kterého první listopadovou sobotu přivezli záchranáři na urgentní příjem do krajské nemocnice, přišel k sobě a začal projevovat známky nepřiměřené agresivity, před níž se musel personál nemocnice pozamykat a pacienti utéct. Muž strhal závěsy, rozbil okno a chtěl rozkopnout skleněné dveře. Jeho řádění zastavila až přivolaná bezpečnostní služba, k níž se připojila i policie.

5. listopadu 2023

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...