Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Za pár hodin u moře. K Baltu se dá vyrazit i jen na víkend

  8:07
Prázdninovou atmosféru u moře si lidé z Libereckého kraje mohou vychutnat i v německé Rujáně. Cesta trvá jen několik hodin.

Od výhledů na plachetnice na Baltském moři a majestátní křídové útesy dělí Liberečany pouhých sedm hodin cesty. Balt má v létě kolem 20 stupňů, dlouhé písečné pláže táhnoucí se po pobřeží lemují stovky barevných plážových košů. Proč si na víkend nepronajmout jeden z nich?

Ať už se vypraví řidiči k nejbližšímu moři přes Německo či Polsko, z Liberce jim cesta zabere přibližně pět a půl hodiny. Nemusí však skončit už v polském přístavním městečku Štětín, vyplatí se investovat dalších dvě stě kilometrů a zajet si za prázdninovou atmosférou až na Rujánu. Při dodržování předpisů, s pár nutnými zastávkami a zpomalením na dálnici trvá výlet ze severu Čech na ostrov kolem sedmi hodin.

V tuto chvíli se za průjezd po německých dálnicích nic neplatí, doporučená maximální rychlost je 130 kilometrů za hodinu. Městské mikrovozy pro dva se prohánějí po hladkých silnicích i stopadesátkou. Pokud tomu odpovídají podmínky a jejich zkušenosti, německá policie, která hlídkuje u dálnice, jim za to hlavu neutrhne. Mimo dálnici se v neobydlených částech může jet stokilometrovou rychlostí, v obcích nejvýše 50 km/h.

Na Rujáně je citelné dodržování předpisů, na třicítce jede každý třicet, ani o kilometr víc. Pokuty za překročení rychlosti by řidiče připravily o stovky eur, mohou vyústit i v několikaměsíční zákaz řízení. Navíc je ostrov rájem cyklistů, kteří znenadání vyjíždí ze slepých uliček nebo se na křižovatkách motají s dětmi, takže je pomalejší jízda rozhodně na místě.

Řidiči za odměnu získají dostatek času na prohlédnutí krajiny, dlouhých lipových alejí i nekonečných polí s obilím, která se rozkládají od nové silnice až na horizont k moři. Pole odkvetlé řepky střídá temně zelený hrách a zlaté obilné klasy končí pod koly kombajnu. Většina cyklistů vyměnila stará kola za elektro pohon, do kopce si nezadají s auty.

Na ubytování myslete dopředu

Vytížené dovolenkové destinace jako Glowe, Sellin, Ostseebad Binz nebo Tiessow se vyplatí rezervovat dopředu, nebo hrozí, že ubytováníchtiví turisté narazí na obligátní nápis na dveřích „belegt“ – obsazeno. Další možností je spaní v kempu ve vlastním stanu nebo v karavanu. 

Volné kempování v přírodě nelze na Rujáně praktikovat. I nejopuštěnější odbočka je opatřena zákazem stání, mini pláž v zapadlé části ostrova je součástí chráněné oblasti a piktogramy se zákazy stanování nenechají na pochybách ani Čechy, kteří jinak rozsáhlým cedulím v němčině nerozumějí. Zákazy platí pro všechny bez výjimky.

V létě jsou dny na Rujáně delší než u nás a auta zde musejí svítit jen za soumraku, ve tmě nebo za zhoršené viditelnosti. Českého řidiče zpočátku pravděpodobně překvapí pohled na neosvětlená vozidla jedoucí v protisměru. Tendence zablikat na řidiče a připomenout jim, aby rozsvítili světla, s dalšími kilometry brzy přejdou. 

Rujánu je možné objezdit za pár dní, přesto si zaslouží alespoň týden času. A když ho není dostatek – stačí sbalit stan, koloběžky, kola nebo brusle a boty do přírody, a vyrazit na otočku na víkend. Procházky v národním parku Jasmud podél útesů a osvěžující koupání v Baltu nebo procházky přímořskými městečky se za sedm hodin jízdy zkrátka vyplatí. A když zapomenete plavky, vězte, že si toho nikdo ani nevšimne.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....