Modré soupravy teď na Frýdlantsko zajíždět nebudou.

Modré soupravy teď na Frýdlantsko zajíždět nebudou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Cestování na Frýdlantsko se ztíží, dráhy nasadí horší vlaky

  • 7
Cestující z Liberce na Frýdlantsko se musí do konce června spokojit s nižší kvalitou vlaků. Podle smlouvy s Libereckým krajem mají České dráhy na železnici vypravovat nízkopodlažní moderní vozy Stadler Regiospider. Místo modrých souprav ale vyjedou žluté Regionovy, které nabízí nižší komfort.

V některých vozech tak nebude tolik místa například pro přepravu kočárků, vozíčkářů či jízdních kol. A někde navíc nebudou ani prodejní automaty jízdenek a strojky na jejich označení. Cestující si tak jízdenku zakoupí u průvodčí, a to bez přirážky. Omezení se týkají tratí Liberec – Černousy, Liberec – Jindřichovice pod Smrkem a Liberec – Bílý Potok.

Na trať vyrazí žluté vlaky

„Důvodem jsou plánované, ale i neplánované opravy na vozidlech typu Stadler. České dráhy jich nemají tolik, aby naplnily podmínky smlouvy. K dispozici má být pro trať patnáct vozidel a dvě záložní soupravy. Kvůli neplánovaným opravám to ale není možné. Doufám, že cestující to pochopí a spokojí se s náhradní dopravou ve vozech Regionova,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták.

„Budeme sledovat, zda České dráhy i přes tyto komplikace neomezí přepravní kapacitu vozů, a že na tratě nenasadí jiná, zastaralejší vozidla. To bychom brali jako porušení smlouvy,“ poznamenal.

Na omezení kvality služeb přistoupil Liberecký kraj i proto, že vozy Regionovy umožní zachovat bez omezení přímé vlaky do Bílého Potoka a Jindřichovic pod Smrkem, stejně jako přestupy z vlaků na regionální autobusové linky na Frýdlantsku.