Mariánský sloup stojí v barokní zahradě u kostela Nalezení svatého Kříže.

Mariánský sloup stojí v barokní zahradě u kostela Nalezení svatého Kříže. | foto: Město Liberec

Oprava Braunova sloupu vyhrála anketu, raduje se i divadlo a galerie

  • 0
Je tři sta let starý a minulý rok se mu vrátila jeho původní krása. Restaurování morového sloupu od slavného sochaře Matyáše Brauna se stalo kulturním počinem města Liberce za rok 2018.

Nejcennější figurální památka města stojí v barokní zahradě u kostela Nalezení sv. Kříže. Sem, na místo někdejšího hřbitova, byla v roce 1977 přenesena ze Sokolovského náměstí. 

Morový sloup získalo město loni darem od římskokatolické církve. Do jeho renovace investovalo necelých sedm set tisíc korun. Bylo to již potřeba, sloup totiž dlouhá desetiletí chátral. 

Ke sloupu se lidé dostanou už na jaře

„Ocenění mě těší, na druhou stranu jsem rád, že se nám podařilo sloup zrestaurovat a od letošního jara ho budeme moci zpřístupnit i veřejnosti,“ prohlásil náměstek libereckého primátora Ivan Langr.

Druhé místo v anketě a desetitisícovou odměnu si odnesla Oblastní galerie Liberec – Lázně s výstavou Sudek, Funke, Drtikol.

Inscenace Sialská trojčata v libereckém Divadle F. X. Šaldy

Třetí příčka a pět tisíc korun náleží Divadlu F. X. Šaldy za úspěšnou inscenaci z libereckých reálií Sialská trojčata. Představení o stavbě Ještědu, které pro herce vytvořili Radovan Lipus, Milan Šotek a David Vávra, mělo premiéru v Malém divadle v říjnu loňského roku. Od té doby je beznadějně vyprodané. 

Soutěž, ve které může veřejnost nominovat kulturní akci nebo událost, organizovala radnice už potřetí. Letos porota vybírala z devětadvaceti. V příštím roce pak čeká soutěž změna. Vytvoří se totiž dvě kategorie – kulturní počin na území města a reprezentace města.