Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jíst musíme, tak ať je to radost, říká šéfkuchař z oblíbené Prezidentské

  7:21
Hovězí kližku dělá při sedmdesáti stupních 18 hodin. Ponořenou do sádla, čemuž v gastronomickém slovníku odpovídá pojem konfitovaná. „Tuk je přece nositelem chutí,“ upozorňuje David Třešňák, šéfkuchař z Prezidentské chaty, jež v létě patří v Jizerských horách mezi nejoblíbenější cíle výletníků.

Šéfkuchař David Třešňák v kuchyni Prezidentské chaty. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„O prázdninách strávím v kuchyni osmnáct až devatenáct hodin denně a s kolegy uvaříme až sedm set jídel,“ podotýká Třešňák. „Na Prezidentské chatě pracujeme tři kuchaři a dva pomocníci.“

Prezidentská chata patří majiteli Jablotronu Daliboru Dědkovi a jeho paní. Pronajatou ji však má společnost Ještěd, která hospodaří také ve stejnojmenném hotelu na stejnojmenné hoře.

Právě z kuchyně hotelu Ještěd přešel Třešňák na Prezidentskou chatu.
Na cestovatelském serveru Trip Advisor obdržela Prezidentská chata vesměs vynikající recenze. Jeden z hostů tam například napsal:

„Jídelní lístek restaurace je velmi nápaditý a do prostředí velmi zapadá. Na všem, co jsem si během víkendu objednal, jsem si velmi pochutnal.“

Na Prezidentské chatě některým návštěvníkům vadí jediná věc - příliš velká popularita. „Vracíme se sem pokaždé, když navštěvujeme Jizerské hory. Ceny jsou super a jídlo skvělé,“ dělí se turisté o svou zkušenost s Prezidentskou chatou na Trip Advisoru.

Všechna jídla se vejdou do dvou set korun

„Ale mají stále plno. To sice neovlivní rychlost obsluhy, ale pokud si k vašemu stolu přisednou další lidé, okamžitě se ztrácí romantické kouzlo tohoto místa.“ Třešňák vládne v kuchyni na Prezidentské chatě čtvrtým rokem a jeho krédem je vařit dobře pro obyčejné lidi.

„Všechna naše jídla se vejdou do dvou set korun,“ dodává kuchař. „Snažíme se, aby si je hosté vychutnali všemi smysly. Říkám si - narodili jsme se s tím, že musíme jíst, tak ať z toho máme co největší radost.“

Prezidentská chata kdysi patřila Kanceláři prezidenta republiky a pamatuje kromě jiného návštěvy Ludvíka Svobody v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Třešňák tam loni vařil pro prezidenta Miloše Zemana. Na svých jiných profesních štacích vyřizoval objednávky od Václava Klause nebo od předsedy vlády.

„Pořád se chci učit nové věci, a proto jezdím na gastronomické festivaly,“ prozrazuje Třešňák.

Vaří hodně ve vodní lázni

„Na Prezidentské chatě teď vaříme hodně ve vodní lázni. Omáčky nezahušťujeme moukou. Rádi se vracíme ke starým recepturám. Z nich vyšly kromě jiného švestky namočené do slivovice a obalené ve slanině. Těší mě, že díky svému šéfovi si můžu každý půlrok koupit do kuchyně něco nového.“

Prezidentská chata nabízí čtyři hotovky a osm jídel na objednávku, což se každému nemusí zdát jako dost.

„Neškodilo by mít větší výběr v jídelním lístku, není pestrý,“ zaznělo v jedné z recenzí. Posuďte sami, o jak opodstatněný názor běží. Jako ukázka poslouží trojice předkrmů.

Vepřová panenka na kapustě se slaninou, žitný chléb. Rybí pomazánka s koprem, žitný chléb. Slaný koláč s listovým špenátem, cherry rajčaty a sýrem Lučina, salátek s ředkvičkami.

V létě obsahuje jídelní lístek víc studených a lehčích věcí nežli v zimě. „Pro letošní léto jsme zařadili mezi dezerty tři kopečky chlazené krupicové kaše s jahodovou omáčkou, taštičkou z listového těsta a mátovým olejem,“ prozrazuje Třešňák. „Těšíme se, že bude hodně borůvek na lívance.“

Vstup do vyšších gastronomických pater

Díky kuchařově dumání nad jídelním lístkem vstoupí strávníci nejenom do vyšších pater gastronomie, reprezentovaných filetem z pstruha na pohankovém rizotu s cuketou.

Kuchyni v chudých horských chalupách připomenou brambory pečené ve slupce s bylinkovým tvarohem a mlékem. Prostému jídlu odpovídá i cena 55 korun.

Na jídelníčku sice „pochodují“ delikatesy jako pečené králičí stehno s červeným zelím s medem a strapačkami na másle, steak z vepřové krkovice s listovým špenátem a nastavovanou kaší či již zmiňovaná konfitovaná hovězí kližka s omáčkou demi-glace, bramborovo-mrkvové pyré a řapíkatým celerem, jenomže...

„Stejně ale děláme ze všeho nejvíc smažený kuřecí řízek a smažený sýr,“ tvrdí Třešňák. „Protože k nám většinou chodí rodiny s dětmi.“

Kuchařova hravost nicméně přece jenom dochází uznání. Na web Prezidentské chaty loni poslal Jan Břinčil z čtyřhvězdičkového hotelu Černý slon v Praze vzkaz:

„Po téměř padesátileté praxi v pohostinství jsem byl mile překvapen kombinací kuřecí supreme, dýňová omáčka, smetanové kroupy. Jedním slovem báječné.“

  • Nejčtenější

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Investoři usilují o větrné elektrárny na Liberecku, část místních protestuje

30. dubna 2024  15:22

Část obyvatel Bulovky z Frýdlantského výběžku na Liberecku se obává možné výstavby větrných...

Pasti plné švábů, plíseň a nedopalky. Inspekce zavřela libereckou pizzerii

30. dubna 2024  12:14

Výskyt většího množství hmyzu, výrazně zanedbaný úklid, plíseň v chladicích zařízeních. To jsou jen...

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

Liberec chce být do šesti let klimaticky neutrální, městu chybí lidé a peníze

29. dubna 2024  16:59

Krajské město je již dva roky součástí mise Evropské unie s názvem 100 klimaticky neutrálních a...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROMECHANIK PŘES PLC ROBOTY (35-45.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...