Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stát zavedl mýto, kamiony se mu vyhýbají po nezpoplatněných okreskách

  6:15
Obavy měst se potvrzují. Se zavedením mýta se dopravci snaží ušetřit a kamiony jezdí po nezpoplatněných silnicích nižších tříd. Třeba v Mimoni v Libereckém kraji přibylo nákladní dopravy o čtvrtinu. Kraj chce na některé silnice dát značky se zákazem vjezdu pro nákladní auta.

„Pozorujeme, že od ledna jezdí přes Mimoň větší počet kamionů, přičítáme to tomu, že se řidiči vyhýbají zpoplatněným úsekům. Oproti předchozí době se stav zhoršil odhadem asi o čtvrtinu,“ řekla místostarostka Mimoně Jaroslava Bizoňová. Mimoň před tímto stavem varovala už dávno, když chtěl starosta na vlastní pěst zamezit kamionů průjezd některými ulicemi

Problémy mají i jinde. „Počet kamionů se zvýšil, i když zatím ne dramaticky. Předpokládáme ale, že se to výrazně zhorší v průběhu roku. Hlavně, až začnou jezdit polská auta se dřevem napadeným kůrovcem,“ přiblížil starosta Jablonného v Podještědí Jiří Rýdl. 

Ničí se nedávno opravená silnice

Kamiony jezdí od Mimoně po silnici druhé třídy číslo 270. Obavy města jsou o to větší, že loni Jablonné dokončilo opravu silnic vedoucích městem.
Oprava vyšla na 58 milionů korun. Z evropského fondu se na stavbu podařilo získat 34 miliony, zbytek platil kraj a město. 

„Byli bychom opravdu neradi, kdyby silnici v brzké době zase kamiony zničily,“ doplnil starosta.

Stát zavedl od ledna mýto na silnici první třídy číslo 38 Jestřebí – hranice kraje směrem na Mladou Boleslav a na úseku silnice první třídy číslo 35 Turnov – hranice kraje u Ktové. Aby řidiči zpoplatněné úseky neobjížděli po krajských silnicích, hodlá kraj alternativní trasy osadit značkami se zákazy vjezdů kamionů nad 12 tun. 

Omezit značkami tranzitní dopravu chce na úsecích silnic druhé třídy z České Lípy do Zákup a z Jablonného v Podještědí do Mimoně.

Půta: Chyběla dobrá vůle od státu

„Bylo jasné, že řidiči budou zpoplatněné úseky objíždět, teď se to potvrzuje. Přitom stačilo silnici nezpoplatňovat, jen pro to nebyl od státu dostatek dobré vůle. Délka trasy i doba jízdy z České Lípy do Mladé Boleslavi po silnici první třídy je totiž stejná jako přes Zákupy, Mimoň, Ralsko a Jablonné. Pokud si řidiči kamionů dají ještě do navigace, že nechtějí jet po nezpoplatněných úsecích, pojedou jednoznačně přes naše silnice,“ řekl hejtman Martin Půta.

Kraj už vyčíslil, na kolik vyjde „zákazová“ akce na krajských silnicích. Cena za umístění nových značek by se měla vyšplhat na zhruba 3,8 milionu korun bez daně. Cena projektové dokumentace na nové značky je 393 tisíc korun. „O omezení rozhodují příslušné silniční správní úřady, obecní úřady s obcí s rozšířenou působností a dopravní inspektoráty policie,“ podotkl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro dopravu. 

Policie zatím váhá

Jenže úřady ani policie se zatím k plánu omezit kamiony na krajských silnicích staví zdrženlivě. Projekt na osazení úseků novými značkami má na starosti Krajská správa silnic Libereckého kraje. Žádosti na začátku ledna odeslala na dopravní inspektoráty policie do Děčína, Ústí nad Labem, Mladé Boleslavi, České Lípy a Liberce. 

„Zatím jsme se bohužel nesetkali s kladným stanoviskem. Důvodem je podle policie například již existující dopravní značení na jiných úsecích nebo požadavek na statistiku nárůstu dopravy na silnicích nižších tříd,“ dodal Sviták.

Krajská správa silnic oslovila také silniční správní úřad v České Lípě, Děčíně a Mnichově Hradišti. 

„Mrzí mě, že se zatím příslušné úřady staví k omezení skepticky. Je to v přímém rozporu s tím, co zaznělo ve slibech od ministra dopravy Vladimíra Kremlíka a od vedoucího Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Jaroslava Řeháka. V žádném případě však nechceme, aby se řidiči nákladních automobilů mýtnému vyhýbali a zatěžovali tak silnice nižších tříd,“ uzavřel Půta.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....