Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uznávaný fotograf přišel o zrak, lidé mu na pomoc poslali už skoro milion

Fotil portréty českých osobností, vytvořil obrazové knihy, které vzdávají hold architektuře – Fenomén Ještěd a Už nejdu do Ještědu, vystavoval v Česku i zahraničí. Své fotografie však Jiří Jiroutek už neuvidí, nedávno totiž přišel o zrak.
Fotograf Jiří Jiroutek

Fotograf Jiří Jiroutek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Jméno a dílo Jiřího Jiroutka rezonují uměleckými kruhy nejen v Liberci. Jeho precizní, povětšinou černobílé fotografie si vydobyly uznání v Evropě i ve Spojených státech. Vážné zdravotní komplikace však nedávno připravily šestapadesátiletého umělce o zrak.

Koncem února postihla osobitého fotografa rozsáhlá mozková příhoda. Kvůli ní se ke svému povolání v takové podobě jako dříve už nevrátí. S neutuchající podporou rodiny a přátel se však pozvolna vrací do života.

„Vzhledem k tomu, že žil sám, zůstal bohužel bez pomoci příliš dlouho. Poslala jsem k němu dceru, až když mi druhý den nezvedal telefon, což nebylo jeho zvykem…“ vzpomíná sestra Andrea Jiroutková, která o Jiřího nyní pečuje.

Václav Havel i oba Ještědy. Galerie představuje práci libereckého fotografa

Přestože mu lékaři zachránili život, záhy měli o diagnóze jasno. Ztráta zraku je trvalá, stejně tak ochrnutí na pravou polovinu těla. Do nemocnic v Liberci a Praze za ním přijížděly návštěvy z celé republiky. Zařízení ve Vršovicích ale musel fotograf nakonec opustit a na výběr zůstaly dvě možnosti: otevřít mu dveře do léčebny pro dlouhodobě nemocné (LDN), nebo jej přijmout do domácí péče.

„Od začátku jsem věděla, že Jirka půjde k nám, ale tohle bylo příliš brzy. Potřeboval odbornou rehabilitační péči a alespoň malinko se vrátit do života. Bohužel o ležícího nesamostatného pacienta v žádném rehabilitačním zařízení neměli zájem,“ konstatuje Jiroutková.

Online sbírka zabrala

Jedinou výjimkou bylo centrum ve Chvalech, odkud se pak přestěhoval k sestře do rodných Loun. Zde denně rehabilituje a pomalu dělá pokroky. Jeho šanci na to, že se znovu začlení do dění kolem, zvyšuje i online sbírka, která v sobotu dopoledne skončí.

Z původně cílených 150 tisíc korun se dosud vybralo přes 900 tisíc. Přispělo na pět stovek dárců – příznivců, přátel, spolužáků, klientů, studentů i kolegů. Často připojili také slova podpory.

„Jirko, vůbec nepochybuju, že to zvládneš – stejně, jako jsem nepochybovala, že mi roztrháš fotky, když nebudou stát za nic. Drž se a taky nepochybuj,“ píše jedna ze studentek.

Rodina z vybraných peněz zaplatí léčbu, rehabilitace i ošetřovatelku. „Jirka má sílu, snahu a odhodlání to zvládnout. Myslím, že v jeho stavu je to důležitější než výsledky CT,“ podotýká Jiroutková.

Rozeznatelná tvorba

Jedním z dlouholetých přátel, kteří za ním do Loun jezdí, je i kolega Šimon Pikous. Jiroutkova tvorba je podle něj snadno rozeznatelná. Vyznačuje se až pedantským přístupem k fotografii, který se projevuje zejména pečlivou kompozicí, hledáním linií a tonalitou. „Typickým znakem všech jeho fotografií je preciznost nejen v kompozici, ale i v tisku a na vystavených obrazech,“ popisuje Pikous.

Největší Jiroutkův fotografický přínos vidí v obrovském cyklu o obou Ještědech, který přesahuje kraj i republiku. „Škoda, že asi nebude dokončen projekt o LVT a designéru Jiřím Jiroutkovi, jmenovci a vzdáleném příbuzném,“ míní Pikous.

Podle něj Jiroutek coby lektor Liberecké školy fotografické svým vedením, komentáři a zpětnou vazbou ovlivnil mnoho studentů. „Nebál se říci naplno, co se mu nelíbí, ale vždy měl i místo pro radu nebo pochopení,“ dodává Pikous, který mu na škole stále drží místo.

Blyštivý diamant Liberce. Kniha připomíná ikonický obchodní dům Ještěd

„Jak to jen zdravotní stav dovolí, chci jej brát na přednášky. Myslím si, že i to je pro Jirku motivace a vzpruha. Už se těším na debatu s ním, byť může být jaksi moderovaná… Uvidíme.“

Při své příští návštěvě prý Jiroutkovi přiveze jednoduchý fotoaparát na film, se kterým umělec – byť nyní postrádá jeden ze základních smyslů – začne znovu fotit. „Tak mi to alespoň Jirka slíbil a moc se na to těší,“ říká Pikous.

Ač čeká Jiřího Jiroutka ještě spousta práce, kvůli svému zdravotnímu stavu se k profesi fotografa nejspíš už nevrátí. Díky přátelům, kteří mu jsou nesmírnou oporou, by se však mohl zase začlenit do společnosti i do uměleckého prostředí.

„Když se s ním člověk baví o něčem v minulosti, ta hlava slouží míň. Když jsem mu vyprávěl o landartovém festivalu a popisoval instalace, reagoval velice adekvátně. Myslím, že každá návštěva má pro něho velký význam v rehabilitaci. Kdo můžete, stavte se za ním,“ vyzývá při vzpomínce na svou nedávnou návštěvu student a příznivec Jiroutkovy tvorby Svatopluk Velkoborský.

22. srpna 2023

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...