Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ze zelených fotbalových hřišť je step, hráči musí trénovat v lese

  14:30
Mnohá fotbalová hřiště v Libereckém kraji jsou spálená vedrem a úmorným suchem. Přitom ještě na jaře byla zelenou pýchou klubů. Ty teď hledají pro tréninky náhradní plochy.
Kvůli vedru a nedostatku deště je v Libereckém kraji vysušené i hřiště v...

Kvůli vedru a nedostatku deště je v Libereckém kraji vysušené i hřiště v Rychnově u Jablonce nad Nisou. | foto: Jan Pešek, MF DNES

„Naše hřiště připomíná step. Dělám u nás do fotbalu přes dvacet let a něco podobného nepamatuji,“ říká Jaroslav Strnad, prezident FK Pěnčín, klubu z Jablonecka.

„Na hřišti zůstalo jen asi pět procent zelené trávy. Jsem z toho deprimovaný. Na zavlažování využíváme jen povrchovou vodu a v létě není skoro žádná. Teď si myslím, že jsme měli už před dvěma týdny raději začít hřiště kropit vodou z vodovodu, i když by nás denně zavlažování vyšlo přibližně na tisíc korun,“ přibližuje.

Na trávě se nedá trénovat, hráči chodí do lesa

Na Českolipsku panuje ještě horší sucho než na Jablonecku. Mezi nejvíce vyprahlá patří hřiště ve Svoru.

„Máme ho totálně spálené,“ upozorňuje Jaroslav Rameš, předseda svorského fotbalového klubu.

Na Českolipsku platí již od června kvůli vedru a suchu zákaz odebírání vody na kropení z řek a potoků. Právě potok sloužil ve Svoru na zavlažování hřiště.

„Na zažloutlé trávě se ani nedá trénovat. Kluci chodí běhat do lesa,“ dodává Rameš. „Kdyby při zápase vběhlo na hřiště dvacet dva fotbalistů, zůstala by na mnoha místech už jen hlína,“ podotýká.

Svorský klub uvažuje o sehrání svých utkání v nedalekém Cvikově, kde hřiště zachraňuje voda z podzemního vrtu. „Máme trávník docela v pohodě, ale potřebujeme na něj spoustu vody,“ tvrdí předseda cvikovských fotbalistů Jaroslav Švehla. „Až do včerejška u nás pořádně nepršelo šest týdnů. Jen občas spadlo pár kapek,“ dodává.

Slunce vypálilo okraje hřiště

Podobně zoufalé pocity jako ve Svoru zažívají fotbalisté také v Habarticích na Frýdlantsku. „Na našem hřišti nastala katastrofa. Sucho a horko spálily skoro devadesát pět procent trávníku,“ prohlašuje Tomáš Richtr, místopředseda Tatranu Habartice.

„Za posledních dvacet let takovou hrůzu nepamatuji, ani v extrémně suchém létě před třemi let,“ zmiňuje

V Raspenavě se rozkládají dvě fotbalová hřiště.

„Jedno je úplně spálené. Chybí na něm zavlažování. Minulý víkend jsme tam hráli přátelák se Smržovkou a jejich kluci nadávali, proč jsme raději nepřijeli k nim na mnohem lepší trávu,“ prozrazuje Petr Havel, místopředseda FK Raspenava. „Na druhém, hlavním hřišti už vznikl velký žlutý vysušený pruh a slunce vypálilo i okraje hřiště,“ uvádí.

Na zavlažování hlavního raspenavského hřiště slouží Pekelský potok, ale teče v něm tak málo vody, že se jí trávník dočká jen vzácně.

Na hřiště v Lípě vozí vodu hasiči

Hřiště bez zavlažování se nachází v Bulovce na Frýdlantsku. Dříve bývalo velmi zamokřené a na jaře a na podzim se na něm často nedalo ani hrát. Před pěti lety nechali fotbalisté hřiště odvodnit. Nyní by se jim mokro hodilo.

„Hřiště je vysušené a rezavé z devadesáti procent,“ uvádí Petr Dušek, předseda fotbalistů z Bulovky. „Nikdy v historii tak nevypadalo,“ říká.

Sucho a horké slunce ničí také trávníky v Rychnově u Jablonce, v Radčicích, Lindavě a dalších obcích a městech Libereckého kraje. Na zavlažování hřiště v České Lípě vozí vodu hasiči. Všechny kluby čekaly toužebně na předpovídaný déšť, ale v pondělí spadlo jen pár kapek.

„Muselo by pršet dva týdny v kuse, aby se tráva vzpamatovala,“ shrnuje pěnčínský fotbalový prezident Jaroslav Strnad.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....