ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Domy objíždí falešní asfaltéři. Práci odbudou, seberou peníze a utečou

  • 139
Policisté v Libereckém kraji varují před gangem falešných asfaltérů. Ti obvykle zastaví u domu a jeho majiteli řeknou, že jim zbylo trochu asfaltu a že mu s ním levně vyspraví kus cesty či dvora. Pokud se dohodnou, vylijí na místo nekvalitní materiál s tím, že zbytek dodělají příště. Seberou peníze a už se nikdy nevrátí.

Podvodníci již úřadovali na Jablonecku, Liberecku i Frýdlantsku. Objevili se tady již na konci loňského roku a další případy jsou z těchto měsíců. Policie říká, že skupina falešných asfaltérů postupuje prakticky stále podle stejného scénáře. 

„Nejčastěji přijede automobil k domu či firmě a řidič se zeptá majitele, zda nechce výhodně vyasfaltovat kus dvora, předzahrádku, cestu a podobně. Muž dodává, že zrovna jedou z nedaleké stavby a zbyl jim materiál. Zpravidla se jedná o vyasfaltování malé plochy o rozměrech - sto až dvě stě metrů čtverečních,“ řekla Vladimíra Štrýtrová z krajského ředitelství policie. 

Dodala, že poškození se ve většině případů nechají nalákat na důvěryhodné vystupování mužů a především na výhodnou a levnou nabídku. 

„Pachatelé nejprve inkasují peníze, poté vylijí na určené místo podřadný, nekvalitní asfaltový materiál. Platba probíhá hotově. Pak přemluví majitele, aby si nechal dodělat i zbylou část plochy a peníze si nechají vyplatit buď hotově nebo na různé fiktivní účty. Po inkasování další platby jsou již nekontaktní a na místo zhotovení se již nedostaví,“ popsala Šrýtrová.

Podle Šrýtrové připravili podvodníci lidi už celkem řádově o desítky tisíc až statisíce korun. Průměrná cena pokládky asfaltu je přibližně 220 korun za metr čtvereční. „Podvodníci nabízí cenu za tuto službu o hodně nižší,“ podotkla Šrýtrová.

Uvedla také, že se někteří falešní asfaltéři vydávají i za pracovníky stavební firmy Strabag. „Zpravidla jde o řidiče polské, rumunské nebo slovenské národnosti s nákladními vozidly z Anglie, to jest s řízením vpravo, s anglickými registračními značkami,“ doplnila policistka.

Kriminalisté zjistili, že se jedná dokonce o organizovanou skupinu, která operuje po celé Evropě.

„Obracíme se proto na občany, aby byli velmi obezřetní a vyhnuli se těmto výhodným nabídkám. Pokud byl již někdo obdobným podvodným jednáním poškozen nebo byl jeho svědkem, či by mohl uvést poznatky k podezřelým osobám či vozidlům, ať se obrátí na nejbližší policejní služebnu nebo informace předá policistům na lince 158,“ dodala Šrýtrová.