Uměním může být i menstruace

  • 9
Udělat umění z menstruačního cyklu se rozhodla londýnská galerie Coningsby. Tampony, vata, vložky s křidélky i bez křidélek a další hygienické pomůcky se staly stavebním materiálem pro šestatřicet soch a plastik.
Fotografie z výstavy najdete ve fotogalerii.

S nápadem zvolit si za téma výstavy ženský cyklus přišla mladá umělkyně Lyn Husoová.

Svůj preferovaný materiál jako organické bavlněné tampony a menstruační vložky výtvarnice zkombinovala se starými kabelkami, telefony a jízdními koly.

Její dílo podle vyjádření galerie boří odvěké tabu menstruace a je zajímavé a vtipné zároveň, napsala ČTK.

Vždyť menstruační cyklus patří ke každé ženě a je třeba k němu přistupovat přirozeně. Husoová k tomu vyzývá nejen nežné pokolení, ale i muže.
 
Jedinečná přehlídka nesoucí název Right On potrvá od 24. listopadu do 6. prosince.

Menstruaci ztvárnili už i jiní
Ve výtvarném umění se už dříve objevilo několik projektů, které s fenoménem menstruace pracují. V roce 1999 vyvolala ve finále britské Turnerovy ceny šok instalace Tracey Eminové s názvem Moje postel, jejíž součástí byly i autorčiny kalhotky potřísněné menstruační krví.

Bez většího zájmu se naopak setkala místnost vytapetovaná vložkami, již před dvěma lety na Benátském bienále vystavila Priscilla Mongeová.

Z českých výtvarníků se menstruaci věnovali například Jiří Černický či Daniel Pešta. Vložky jsou také občas používány jako svérázný materiál pro díla, která však menstruační problematiku bezprostředně neodrážejí.

Tento měsíc menstuuji
O tom, že bořit mýtus o ženském cyklu je populární, svědčí i jedna akce z letošního dubna. S myšlenkou, že i cylus ženy může být předmětem umělecké reflexe, tehdy přišla pražská organizace Gender Studies.

Společnost tehdy vyzvala všechny k zapojení do projektu s názvem Tento měsíc menstruuji. "Když se mluví o ženách, člověk má pocit, jako by to ani nebylo," stojí v záhlaví výzvy. Slovem "to" se zde míní právě menstruace.

Zájemci mohli téma pojmout libovolně, například vytvořit obraz, koláž či plastiku, napsat esej nebo připravit pohybové a hudební představení. Více o akci ZDE

Menstruace je i mužskou záležitostí
V literatuře se s bořením menstruačních mýtů můžeme setkat například v nedávno vydané básnické sbírce HerStorky, kterou vydalo pražské nakladatelství Argo.

Autorky společné prvotiny, zakladatelky ženské poetické skupiny Fatální Fámy skrývající se pod pseudonymy AnnaGrammová, Johanka Katová a Ropa Interior, v jednom z bodů svého Womanifestu, který předchází jednotlivým oddílům básnické sbírky, napsaly: "Jsme naprosto přesvědčeny, že hormonální antikoncepce, potraty, menstruace a špinění jsou i mužskou záležitostí." O knize více ZDE

Jeden z objektů výstavy Right On umělkyně Lyn Husoové o menstruačním cyklu.

Jeden z objektů výstavy Right On umělkyně Lyn Husoové o menstruačním cyklu.

Jeden z objektů výstavy Right On umělkyně Lyn Husoové o menstruačním cyklu.

Umělkyně Lyn Husoová s jedním z objektů výstavy Right On o menstruačním cyklu.

Umělkyně Lyn Husoová s jedním z objektů výstavy Right On o menstruačním cyklu.

,