Z výstavy Nebourat! v Národní galerii (2020)

Z výstavy Nebourat! v Národní galerii (2020) | foto: Katarína Hudačinová

Nebourat. Dokument vyzývá k lepší péči o brutalistní památky

  • 2
Jedněm překáží, druzí je uctívají. Budovy vystavěné v brutalistním stylu v Praze mezi šedesátými a osmdesátými lety minulého století v mnoha ohledech prezentovaly ty nejpřevratnější technické možnosti doby. V současnosti bohužel více než jejich přednosti poutá pozornost neudržovaný stav nebo nedbalost majitelů či provozovatelů.

V novém dokumentu Nebourat! z produkce Národní galerie se na to snaží upozornit kurátorka Helena Doudová a historička architektury Klára Brůhová.

Půlhodinový film, ve kterém diváky provází po Domu bytové kultury od manželů Machoninových nebo bývalém Federálním shromáždění od Karla Pragera a jeho kolegů, poukazuje jak na unikátnost zpracování, tak i na historické okolnosti, jež ovlivnily finální podobu.

V dokumentu vystupuje také architekt Jan Fišer, který se podílel na podobě dnes již zbourané budovy Transgasu. Vzpomíná na realizaci projektu, dnes již nemyslitelnou předimenzovanost výpočetní techniky, s níž museli počítat, a před kamerou komentuje také výkresy, na kterých je kresebně vyjádřen mobiliář budovy inspirovaný rourovitými tvary. 

Lítost vyjadřuje nejen nad zbouráním budovy, ale také nad tím, že společně s kolegy blíže fotograficky nedokumentovali stavbu a podoby interiéru, jak už je dnes běžné. „Zmizel barák a zmizely s ním i vzpomínky a dokládající materiály,“ uvádí.

Kritici či odpůrci brutalismu si na své v dokumentu nepřijdou. Doudová i jí kurátorovaná výstava o podobách brutalismu v Praze má silně apelativní tón a snaží se příslušné orgány upozornit na potřebu pečlivější památkové péče. 

„Toto staveniště je mementem toho, jak nefunguje státní a kulturní ochrana památkové péče v ČR,“ říká v závěru dokumentu stojící u prostoru, kde ještě před několika měsíce stával Transgas.

Dokument je k vidění na YouTube a od 11. května je možné taktéž znovu navštívit výstavní prostory Národní galerie, která se rozhodla výstavu Nebourat! prodloužit až do 22. listopadu. Ve středu 24. června se uskuteční komentovaná prohlídka s Helenou Doudovou. Další je v plánu na červenec a září.