Cenu Revolver Revue získal malíř Ivan Sobotka

Praha - Malíři Ivanu Sobotkovi byla včera večer v pražském klubu Paměť předána Cena Revolver Revue za rok 1998. Redakce tohoto kulturního periodika, které se soustředí především na literaturu a výtvarné umění, ji malíři udělila za jeho dosavadní celoživotní dílo.
Ivan Sobotka se narodil v roce 1927 v Moravských Budějovicích, tamtéž absolvoval gymnázium. V prvním poválečném roce přišel do Prahy, kde studoval Akademii výtvarných umění. Naprostou tvůrčí svobodu si zajistil tím, že se stal na umění existenčně nezávislým - živil se manuálně. Sobotkovo dílo v této dekádě souborně představil pražský galerista a antikvář Jan Placák ve své galerii Ztichlá klika. Revolver Revue reprodukovala ukázky ze Sobotkovy tvorby v číslech 18 a 29.
Svoji výroční cenu Revolver Revue dosud udělila zpěvákovi a textaři skupiny Garáž Tonymu Ducháčkovi, básníkům Zbyňku Hejdovi, Ivanu Martinu Jirousovi a J. H. Krchovskému, spisovateli a scenáristovi Janu Novákovi, básnířce a prozaičce Janě Krejcarové, malíři Pavlu Brázdovi, kritikovi, překladateli a nakladatelskému redaktorovi Miloslavu Žilinovi (ten v úterý zemřel) a kritikovi Martinu Hyblerovi.