Spisovatel Michal Viewegh | foto: Michal Sváček, MAFRA

SÓLO PRO VIEWEGHA: Jaký je rozdíl mezi údělem české a ukrajinské matky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké scény pro kulturní rubriku iDNES.cz v rámci seriálu „Sólo pro“ své vlastní texty. Tento týden uveřejňujeme slovo spisovatele Michala Viewegha.

Nejprve o mojí úžasné mamince, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už loni v červenci slavnostně oznámil, že od ledna 2023 bude dostávat za každé dítě, které za svůj život vychovala - stejně jako všechny jiné české matky ve starobním důchodu - 500 korun měsíčně.

Jistě nemusím nikoho ze čtenářů těchto novin přesvědčovat, že oznámení pana ministra Jurečky udělalo mojí mamince, která už je v důchodu mnoho let, upřímnou radost. Úspěšně vychovala tři syny (na životní úspěch každého z nás musela sice v průměru třicet let trpělivě čekat, ale nakonec jsme ji - věřím alespoň - ani jeden nezklamali), a proto se od letošního ledna na panem ministrem Jurečkou slíbené trojnásobné „výchovné“ ve výši 1500 korun zcela oprávněně těšila - jenže teď už je červen, a moje maminka zatím pořád nedostala ani korunu. Sama o tom nemluví, a když se já nebo některý z mých dvou bratrů zeptáme, jestli jí peníze na účet přišly, pokaždé jenom s úsměvem zavrtí hlavou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se