Slavný spisovatel oslavil Nový rok v posteli

Předpověděl vesmírné cesty ještě před zkouškami prvních raket. Předpověděl, jakým způsobem prorostou počítače do našeho každodenního života. Jeho dílo 2001: Vesmírná Odyssea si našlo miliony fanoušků krátce poté, co se v roce 1968 objevilo v podobě románu a filmu. O to větší paradox je, že slavný spisovatel Arthur C. Clarke musel strávit první den roku 2001, který oslavil ve Vesmírné Odyssee, odpočinkem na lůžku.

"Vážně mě to trápí, ale nemohu se ani postavit," řekl 83letý spisovatel zpravodaji agentury AP ve svém domě ve srílanském Kolombu. "Je to poprvé, co mám takovéhle bolesti. Řekli mi, že mají něco společného se syndromem po obrně, ale přál bych si, aby už to přestalo," dodal Clarke, kterého podle lékařů trápí post-syndrom obrny, která ho na dva měsíce ochromila v roce 1959.

Tento syndrom se projevuje únavou a bolestí svalů a kloubů. Člověka, který prodělal obrnu, může postihnout kdykoli deset až 40 let po prodělání obrny. "Lidé mě zaplavili e-maily. Došlo mi jich strašně moc. Nejspíš někdy příští týden se budu muset ponořit do odpovídání na ně," dodal Clarke, který žije na Srí Lance od roku 1956. V tomto roce zavítal na ostrov z jižního cípu Indie a už ho nikdy neopustil.