Franz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše.

Franz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše. | foto: Nakladatelství Lidové noviny

Neznámý největší špion znovu ožil

Většina tajemství druhé světové války už byla během šedesáti let od jejího konce odhalena. Některá však ještě zůstávají. Jedno z nich se pokouší poodkrýt kniha Fritz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše.

Popisuje osudy muže, který jako nepříliš významný úředník na nacistickém ministerstvu zahraničí dodával tajné informace Američanům.

Fritz Kolbe byl vlastenec, nikdy nevstoupil do NSDAP, pracoval jako diplomatický úředník. Podle knihy se jeví jako velký idealista. Právě tato vlastnost ho dovedla mezi špiony.

Američanům se sám přihlásil při jedné své služební cestě do Švýcarska. Za informace, které dodával, nechtěl peníze ani žádné výhody. Šlo mu jen o to, aby válka co nejdříve skončila a nacisté padli.

Američané znalí špionážních her mu nejdříve vůbec nedůvěřovali, velmi cenné informace, které jim muž s kódovým označením Wood dodával, však většinou nezklamaly.

Velkého zastánce tak Kolbe našel v Allenu Dullesovi, pozdějším řediteli CIA, kterému ve Švýcarsku předával své informace. Podle něj a mnoha jiných byl Kolbe dokonce největším špionem druhé světové války.

Kniha není žádným špionážním dobrodružstvím, i poměrně dramatické situace popisuje autor velmi klidně a stroze. Kolbe byl několikrát blízko odhalení, vždy však vyvázl se zdravou kůží.

Poválečný osud Fritze Kolbeho může být dobrou sondou do stavu "ponacistické" německé společnosti. Muž, který ve snaze dostát svým ideálům pracoval pro nepřítele, a přesto zůstal věrným vlastencem, se po válce od mnohých dočkal nálepky zrádce.

Úřady "nového" Německa o jeho služby neměly zájem, to vždy zařídil někdo, kdo neztratil svůj dřívější vliv.

Fritz Kolbe se nikdy nedočkal žádných materiálních odměn za své služby. Nedočkal se ani jiných výhod či požitků. Jméno největšího špiona druhé světové války je téměř neznámé. Možnou poctou za jeho činy může být právě tato kniha, která mapuje jeho osudy.

Lucas Delattre: FRITZ KOLBE - Špion uvnitř Třetí říše. Vydalo: Nakladatelství Lidové noviny 2005. Počet stran: 226.