knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Nejvíc čtou Indové, Češi jsou šestí

  • 6
Nejvášnivějšími knihomoly světa jsou podle průzkumu Indové. Čtou totiž skoro 11 hodin týdně, což je dvojnásobek ve srovnání s Američany. Češi skončili šestí. Co se týče internetu, jsou Češi na 26. místě. Ve sledování televize se umístili přesně v polovině.

Výsledky vzešly z průzkumu, který provedla agentura NOP World Culture Score mezi 30 tisíci lidmi v 30 zemích světa.

Češi tráví nad knihou každý týden 7,4 hodiny. Ve čtení předčíme všechny Evropany, až za námi jsou Švédové, Francouzi, Maďaři, Poláci a z Evropanů úplně poslední jsou s 5,3 hodiny Britové.

Avšak jakmile dojde na srovnání času stráveného ve volných chvílích u internetu, Češi se propadají až na 26. místo. Zatímco Tchajwanci nad internetem sedí 12 hodin týdně, Češi ho využívají za tutéž dobu jenom sedm hodin.

Z Evropanů jsou internetem posedlí nejvíc Španělé, kteří stráví u něj 11,5 hodiny a Maďaři s 10,9 hodiny.

Číňané sedí u internetu týdně skoro 11 hodin, avšak v poslechu rádia jsou se dvěma hodinami vůbec poslední. Češi naopak rádio zřejmě milují, protože jsou v poslechu rozhlasu čtvrtí, za Argentinci, Brazilci a Jihoafričany. Češi rozhlas poslouchají 13,5 hodiny týdně, Argentinci dokonce víc než 20 hodin.

Kolik času zabere televize
Nejvěrnějšími televizními diváky jsou Thajci, u televize tráví týdně skoro celý den - asi 22,4 hodiny. Češi s 16,2 hodiny jsou přesně ve středu tabulky. Američané u televize vydrží 19 hodin a z Evropanů nejdéle Britové, kteří televizi sledují 18 hodin týdně.

Studie nabízí průměrné hodiny, které svět tráví u televize je to 16,6, u rozhlasu 8 hodin, na internetu je to 8,9 a nad knihou 6,5 hodin týdně.

Při srovnání tabulek je nejzajímavější fakt, že obyvatelé vyspělých zemí, Spojených států a Británie, ve čtení zaostávají za průměrem 5,7 a 5,3 hodiny, avšak jsou nadprůměrnými televizními diváky 19 a 18 hodin.