„Od prvopočátku, co jsem vzala do ruky tužku, mi muselo psaní dávat smysl. Nejprve jsem psala pro děti, protože jsem v nich chtěla dobrodružnou literaturou vzbudit zájem o četbu,“ říká Markéta Prášková. | foto: Anna Kovačič

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy, aby si k ní samy našly cestu. Spisovatelka Markéta Prášková o nich pak nejprve intenzivně přemýšlí, několik měsíců žijí v její hlavě. Teprve potom je přenese na papír – vrhne se do práce a je schopná psát prakticky kdekoli, popisuje v rozhovoru.

Před rozhovorem s vámi jsem byla v knihkupectví a přišlo mi až líto autorů té spousty knih, které tam leží. Jaký je váš osobní důvod, proč píšete?
Zrovna nedávno se mě zeptal můj známý, kterému je osmnáct let, jestli moje další knížka bude nějakým přínosem v už tak zahlceném knižním světě. Jestli v ní bude něco opravdu nosného oproti ostatním. A já jsem jednoznačně odpověděla, že ano. Řeč byla o historickém románu Rozbité světy, v němž jsem zhmotnila téměř zapomenutý příběh nedospělé dívenky, která část druhé světové války přežívala úplně sama, bez rodiny a přátel. Román je inspirovaný skutečnými událostmi, a pokud bychom tyto příběhy nechali my autoři bez povšimnutí s tím, že na trhu je beztak už dost jiných knížek, nemohli by nám pamětníci předat svoji životní zkušenost. A my všichni bychom se z ní nemohli poučit. Čím déle píšu o historii, tím více nezmapovaných momentů nacházím. Možná si taková témata vybírám i proto, že jsem učitelka a mám tendenci pomocí beletrie i trochu vzdělávat.

V domnění, že je to naprosto dokonalé, jsem verzi s pýchou dala přečíst manželovi a čekala, že si z toho doslova sedne na zadek. Přečetl dvě strany a řekl: „Je tam moc vedlejších vět přívlastkových.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se