Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komiksové báje a odlesky „mytologa“ Neila Gaimana

  15:53
Už šestým rokem u nás vychází jedna z nejzajímavějších komiksových sérií: Sandman scenáristy Neila Gaimana. Nyní vyšla šestá, sebraná kniha od nakladatelství Crew, která nese příznačný název Báje a odlesky.

Neil Gaiman | foto: Profimedia.cz

V čem spočívá její a vůbec Gaimanovo kouzlo? Sedmačtyřicetiletý britský scenárista a spisovatel je držitelem desítek ocenění, ať už za literaturu (včetně několika cen Nebula a Hugo), nebo komiksy (například 19 "komiksových Oscarů" Eisner Awards). Jako jediný komiks v historii vyhrál jeho Sandman dokonce World Fantasy Award - než porota následně změnila pravidla tak, aby cena zůstala jen literární.

Z jeho zaznamenáníhodných komiksových začátků zmiňme nostalgickou ozvěnu gangsterských časů Violent Cases (název je aluzí na "violin cases", pouzdra na housle, nedílné to gangsterské výbavy; česky vyšlo jako Vraždy a housle), Signal to Noise či Black Orchid - podávané v sugestivním zpracování Gaimanova "úhlavního přítele" Dave McKeana.

Jeho stěžejní ságou je však Sandman, vycházející v letech 1989-96. Její sebrané vydání má v tuto chvíli jedenáct knih a celou řadu dovětků (česky například Smrt - Vysoká cena za život), a dokonce i literární sbírku The Sandman: Book of Dreams, do níž přispěla řada uznávaných autorů z oblastí sci-fi, fantasy a hororu.

Ještě před bohy
Neil Gaiman - obal knihy Báje a odleskyNa počátku ságy byla potřeba resuscitovat skomírající postavu z univerza DC - tehdejší Sandman lovil kriminálníky pistolí s uspávacím plynem a kromě kabátu a klobouku nosil i plynovou masku. A to jediné mu zůstalo poté, co se jej chopil Gaiman: i jeho Sandman - Morfeus, Pán snů, nosí masku ne nepodobnou plynové, jinak je však inspirován podstatně mytologičtěji, což dokládá i kouzelný písek, jímž uspává lidi a vkládá jim do spánku sny.

Sandman, vysoká, štíhlá postava s rockersky rozcuchaným hárem a hvězdičkami v přehlubokých očích, je jedním ze sedmi Věčných, kteří přišli ještě před bohy a před životem; jejich jména v originále začínají na D: Sen (Dream), Touha (Desire), Zoufalství (Despair), Zkáza (Destruction), Osud (Destiny), Delirium a Smrt (Death).

Postavy procházejí napříč příběhy; sami Věční leckdy do příběhů zasahují jen málo nebo vůbec; někdy situace sami katalyzují, jindy jen glosují či uzavírají. Gaiman čerpá inspiraci nejen z vlastní imaginace, ale i z biblických či shakespearovských motivů, afrických legend, spřízněných tvůrců i reálných historických postav - v Bájích a odlescích se seznámíme např. s Markem Polem nebo se dostaneme do víru Francouzské revoluce.

Neil Gaiman - ukázka z komiksu Sandman

Gaiman tak postupně snová novodobou mytologii, s vlastními aktualizovanými archetypy. S pomocí Věčných navrací silné příběhy, oděné do moderního hávu. Dokáže nalézat podstaty situací, o nichž si chlapi u piva vyprávějí stejně zaujatě jako jejich předchůdci u kmenových ohňů; situací, které jsou stejně dnešní jako univerzální. Rekonstruuje dávnou, nepřímočarou fatalitu, jakou cítíme v pohádkách a mýtech, a dokáže ji tlumočit s přesvědčivostí, bolestí a jistou neuniknutelnou správností.

Komentáře života umisťuje do příběhů mimochodem, letmo, a přece s postřehem aforismů a koncentrací haiku. Vytváří komplexní svět, který funguje podle vlastních zákonitostí - a čtenář propadá jeho kouzlu...

Neil Gaiman - ukázka z komiksu SandmanSandmanovská série vyniká i po stránce vizuální. Surrealistní obálky Davea McKeana přidávají sérii další úroveň symboliky. A každý z Věčných - i některé další významnější postavy - má svou specifickou úpravu bublin. Sandman mluví v hlubokých, temných bublinách s bílým textem, padlý anděl Lucifer zdobnou unciálou, promluvy Deliria tančí a rozpadají se.

Na sandmanovské sáze se vystřídala plejáda výtvarníků, každý příběh tak má osobitý styl. Sám Sandman se z rozostřeného tuláka zásvětím mění v rockovou hvězdu, bývá majestátní stejně jako melancholický, místy tak pokorný jako jindy rozhodný.

Gaiman mimo Sandmana
Neil Gaiman je jedním z nejzajímavějších scenáristů a spisovatelů současnosti a na jeho jméno narazíme v různých souvislostech. Jeho někdejší televizní seriál pro BBC Nikdykde (Neverwhere, 1996) o mladém úředníčkovi, který se propadne do magického, paralelního Podlondýna, vyšel přepracován knižně a později dokonce komiksově (obojí vyšlo česky) - čímž elegantně propojil všechny oblasti, ve kterých se Gaiman pohybuje. Zároveň je dobrým symptomem Gaimanova vyprávěcího stylu: pod úrovní každodennosti nachází mytologické nitky, které elegantně splétá.

V češtině známe jeho oficiálního průvodce Stopařovým průvodcem po galaxii Douglase Adamse Nepropadejte panice, Americké bohy a jejich pokračování Anansiho chlapci, sbírku kratších prací Kouř a zrcadla nebo polopohádkovou novelu Koralina, jejíž animované zpracování se připravuje.

Spolu s Terrym Pratchettem vydal Dobrá znamení a naposledy pak česky vyšla jeho povídková sbírka Křehké věci. Podle jeho pohádkového Hvězdného prachu vznikl celovečerní film, podílel se na scénáři a produkci filmového Beowulfa.

Ale abychom jen nehorovali: v jeho pozdějších pracích se mytologické revitalizace začínají opakovat; prolínání archaického s moderním, mytologického s banálním je příliš lákavé a jeho poslední práce připomínají koktejly sice stále pestré, ale mixované z týchž ingrediencí.

Autor:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  18:41

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Povolání textař už dneska prakticky neexistuje, říká Michal Horáček

12. května 2024

Premium Textaře Michala Horáčka známe především jako část tandemu Hapka & Horáček a kvůli písním jako...

Jak získal Sheerana, Reevese i o velkých plánech. Šéf Rock for People vypráví

11. května 2024

Premium Do Česka už přivezli hvězdy jako Green Day, Slipknot nebo Muse, což jim zásadně zvedlo návštěvnost....

Nejulítlejší filmový hit roku. Po jezerní příšeře se hlásí násilničtí bobři

11. května 2024  15:31

Černobílá šílenost, jak tuzemští distributoři přezdívají snímku Stovky bobrů, si buduje kultovní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...