Bill Bryson

Bill Bryson | foto: Stadt Bibliothek

Knižní tipy: Od Doveru po Loch Ness se zlomyslným úsměvem

Každá země i národ má "něco". Ty nejzábavnější a často i velmi paradoxní lahůdky obvykle vyhmátne cizinec. Jak víme z poslední doby, Čechy prokoukne Polák, Francouze Brit... a Brity Američan.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
BILL BRYSON: Zápisky z malého ostrova
(Plus)
Všestranný americký autor, v jehož bibliografii nechybějí cestopisy, populárně naučné knihy ani třeba Shakespearův životopis, patří k nejpopulárnějším anglofonním spisovatelům. Žije střídavě ve Spojených státech a Velké Británii. A právě z cestování po druhé jmenované zemi vytěžil téma pro jednu ze svých nejznámějších knih, která údajně inspirovala Stephena Clarka k vytvoření úspěšné série Merde. V Zápiscích z malého ostrova Bill Bryson s typicky anglickým, avšak trochu zlomyslným humorem ukazuje, proč Británie celá staletí fascinuje zbytek světa - stejně jako sama sebe.

TIP TÝDNE - Napětí
KATTY JOYCE: Zabijte je všechny!
(Nakladatelství XYZ)
V květnu 1978 se nad Kolwezi, významným průmyslovým městem v Zairu (dnešní Kongo), snesl mrak nenávisti a smrti. Povstalci zaútočili na vládní jednotky, zcela je paralyzovali a začali město drancovat. Především se zaměřili na obyvatele "bílé čtvrti", v níž žili belgičtí a francouzští odborníci pracující pro těžební společnost. Zfanatizovaní příslušníci povstalecké armády postupně vyvraždili všechny muže a jejich ženy a dcery znásilnili a poté též usmrtili... Autorka hrůzné události, které se skutečně odehrály, zpracovala do silně emotivního, strhujícího románu.

TIP TÝDNE - Pro děti
ESTER STARÁ: A pak se to stalo!
(Albatros)
Deset pohádek o maličkostech, z kterých si děti nic nedělají a dospělí z nich šílí. Nečesané vlásky, nevysmrkaný nos, nečištěné zoubky, neuklizené hračky, neslušné chování u jídla, žalování - to jsou drobnosti, o nichž děti nechtějí ani slyšet. Ale pak se něco neuvěřitelného, v souladu s titulem knížky, stane, a malí neposluchové se musí honem polepšit, aby zase byli hezkými a veselými dětmi. Knížku moderních didaktických pohádek ilustrovala Martina Matlovičová.

TIP TÝDNE - Klasika
ISAAC BASHEVIS SINGER: Kafkův přítel a jiné povídky
(Argo)
Další položkou v edici soustavně vydávaného díla amerického židovského prozaika a držitele Nobelovy ceny, který se na český trh uvedl ve své době velmi populární knihou povídek Stará láska v roce 1987, je povídková sbírka plná příběhů ze zaniklých židovských komunit střední a východní Evropy, v níž se autor vrací do svého dětství a mládí a rozpomíná se na skutečné postavy a historky, které se o nich tradovaly. Nechybí mezi nimi takové perly krátké prózy, jako povídky Klíč, Kominík nebo Šomele.

TIP TÝDNE - Pro poučení
VLADIMÍR ŽELEZNÝ: Dobré rady milovníka vína
(Mladá fronta)
Víno je nápoj, který se u nás těší stále větší oblibě. Bohužel ne každá lahev ukrývá skutečně kvalitní víno. A i ta musí být náležitě vychlazena a podávána ke správným pokrmům. Autor, sám znalec a milovník vína, nabízí ve své knize rady, jak víno správně vybírat, podávat a vychutnávat. Zároveň se čtenář projde (nejen) po italských, francouzských a českých vinicích a ochutná také místní speciality.

TIP TÝDNE - Komiks
JOHN ARCUDI, DOUG MAHNKE: Maska - Kniha první
(BB/art)
Maska dodnes patří k nejslavnějším postavám z nakladatelství Dark Horse. V jednom svazku se zde objevují všechny tři knihy, které vzešly ze společné spolupráce obou autorů, kteří ideu Masky převzali v roce 1989 od jejího duchovního otce Mikea Richardsona, tedy příběhy Maska, Maska se vrací a Maska vrací úder. Pak už postava přecházela z ruky do ruky a tvůrci se měnili stejně jako nositelé nebezpečného magického artefaktu. První příběh inspiroval úspěšný film s Jimem Carreym.

TIP TÝDNE - Audiokniha
JULES VERNE: Patnáctiletý kapitán, Ocelové město, Tajemný hrad v Karpatech
(Supraphon)
Už druhý komplet zdramatizovaných románů Julesa Vernea. Stejně jako v loňském souborném vydání titulů Cesta kolem světa za 80 dní, Dvacet tisíc mil pod mořem a Dva roky prázdnin se v rolích klasických hrdinů objevují ti nejlepší čeští herci, mimo jiné Jaroslava Adamová, Jiří Adamíra, Ladislav Pešek, František Němec, Rudolf Hrušínský, Svatopluk Beneš, Čestmír Řanda či Ladislav Mrkvička.