Čtenáři marně hledali tajemného Ostravaka

  • 9
Zvědavost panovala v ostravském knihkupectví Academia při křtu knižního vydání blogu, který píše člověk pod přezdívkou Ostravak. Zhruba stovka čtenářů a příznivců pátravým zrakem hledala v davu někoho, kdo by autorem internetového deníčku mohl být.

Člověk skrývající se za přezdívkou Ostravak Ostravski, kterého čte tři tisíce uživatelů internetu denně, zůstává však nadále v anonymitě.

"Na internetu čteme deník každý den a doufali jsme, že se tu objeví," shodli se studenti Jiří Kantor a Martin Pudlo, když zklamaně odcházeli z prvního patra prodejny knih.

"Máme svůj tajný tip, ale neřekneme jaký," řekla jedna ze skupinky šesti sedmnáctiletých děvčat, které deník čtou na internetu ve škole po vyučování.
 
Kvůli autorovi se zastavil v knihkupectví i Jaromír Nohavica. "Jsem zvědavý na našeho nového Petra Bezruče. Sleduji to od prvních dnů. Přátelům jsem hned rozeslal esemesku, že jsem objevil Ostravaka. Dobrá věc se ale chválí sama," řekl zpěvák.

Nohavica prozradil, že má své tajné čtyři tipy na možného autora. "Já jsem to nenapsal," musel důrazně a opakovaně říkat lidem, kteří jej postupně zastavovali a zdravili se s ním.

Ostrava dále hledá svého Ostravaka. "Nevím, jestli tady je či není, neznám ho. Je to malá ostravská lochneska. Všichni o ní mluví, ale nikdo ji neviděl," zaznělo při křtu z úst Marcely Stehlíkové, která knížku představila za vydavatelství Repronis.

S ryzí ostravštinou se mohou seznámit čtenáři v celé republice. "Knížka má celorepublikovou distribuci, jako každá jiná," řekla Stehlíková.

Křestem prošel také Ostravsko-český slovník, který má sloužit "zejména pro Čech obyvatele, nejvíce pak pro města hlavního obyvatele". Mladý autor Pavel Janeček řekl: "Slovník není žádnou vědeckou prací, ale věc pro potěšení."

Slovník vznikl pro to, aby si lépe porozuměl se svou přítelkyní, kterou si našel v Českých Budějovicích. "V jižních Čechách jsem zjistil, že se naše mluva liší," dodal Janeček, který se narodil ve Vsetíně, ale podstatnou část života strávil v Ostravě.
 
Blog Ostravak popisuje příhody z běžného života jednoho obyvatele Ostravy. Dlouhodobě patří mezi nejčtenější internetové stránky svého druhu. Podle reakcí na internetu svéráznému a vtipnému jazyku autora rozumějí lidé z celé České republiky i Slovenska.