Hana Křížková

Hana Křížková - Hana Křížková | foto: archiv MF DNES

Zpěvačka Křížková, klaun podle Felliniho

Hanku Křížkovou znají posluchači spíše z muzikálů Dracula a Bídníci nebo z televizních show. Vyhýbá se playbackovým akcím, nachází však styl muziky, který jí svědčí, jak dokazuje její Recitál v pražském Divadle Na zábradlí.

Zpěvačka se obklopila vynikajícími muzikanty v čele s Martinem Kumžákem, kapela sestavená ze špičkových sólistů ji skvěle doprovází a Rudolf Kubík jí píše texty takřka na tělo.

Koncertu dominují šansony, osobní, nicméně interpretované například ve Zpovědi bez zbytečného afektu. Naléhavost, syrovost a nenaplněná touha rozezní její alt naplno v dalších písních – Jsi moje prokletí či Na tebe přísahám.

Výborné frázování, sílu i barvu nechá Křížková vyniknout v písních z připravované desky, jako jsou Závidím ptákům či Loutka pro snoby. Zhudebněné příběhy podává s obrovským nasazením, až se nabízí srovnání s první dámou českého šansonu Hanou Hegerovou. Blízký je však Křížkové také pohodový swing v Anetě či oblíbená jazzová Georgia.

Koncert moderuje zpěvačka sa- ma se smyslem pro situaci a humor vlastních trapasů, jež tvoří kontrast k niterným textům šansonů. Nedávný večer završila nejznámější písní Harlekýn, jež však v jejím podání není jen lacinou roztleskávačkou, nýbrž výpovědí felliniovského klauna. A kouzlo Felliniho filmů prostupuje jejím zpěvem i celým vystoupením.