Koncert pro Ukrajinu sledovali lidé ve 20 zemích, z Česka vystoupil Klus

  • 39
V neděli v 17:30 začal přímý přenos benefičního koncertu z Polska Zachraňme Ukrajinu – Zastavme válku, na který se pomocí video-mostu připojili vystupující z celého světa. Z České republiky vystoupil Tomáš Klus se svou písní Ukrajino, kterou zpíval i na Koncertě pro Ukrajinu na Václavském náměstí. Jako zástupce české diplomacie promluvil předseda vlády Petr Fiala.

Prvními vystupujícími byla ukrajinsko-polská folková skupina Taraka s písní ‚Podejme ruku Ukrajině‘. Skupina se stejnou písní vystoupila již v roce 2014 na Majdanu. Následovalo vystoupení britského zpěváka Stinga s písní, kterou napsal v reakci na studenou válku. Dále vystoupila například ukrajinská dívenka Amelie, která se proslavila svým dojemným pěveckým výkonem písně Let It Go přímo z bunkru. 

Koncert, který pořádala polská televize TVP, probíhal ve Varšavě. V průběhu dvouhodinového vystoupení světových interpretů mohli diváci finančně přispět na humanitární pomoc ukrajinským občanům.

Přímý přenos koncertu na Staroměstském náměstí

Hudební událost byla doplněna také videonahrávkami vzkazů a vystoupení světových i ukrajinských umělců, aktivistů, herců, sportovců a dalších veřejně známých osobností. Mezi audiovizuálními materiály jsou i emocionální záběry, které srovnávají fotografie z obléhání Leningradu ve 40. letech 20. století a probíhajícího obléhání Mariupolu. 

Během koncertu promluvila řada světových státníků. Z předtočené videonahrávky se k divákům obrátil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezinárodní publikum oslovil v angličtině. „Nidko se nevzdal. Nikdo neutekl. Ukrajina bojuje se vzpřímenými zády,“ řekl. Z videonahrávky mluvila i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. Její dopis určený všem, kteří Ukrajinu podporují, přečetla v živém přenosu polská moderátorka. 

Organizátoři připravili celosvětové sledování hudebního maratonu v mnoha hlavních městech. Vedle Prahy byl také Berlín, Madrid, Tel Aviv, Vilnius, Tiranu, Londýn, Rigu, Stockholm, Budapešť a další města, jejichž obyvatelé vyšli v neděli do ulic.

Přenos skončil sestřihem umělců, jejichž výkony se do živého vysílání nevešly. Zbytek koncertu i mimo živé vysílání bylo možné sledovat v rámci onlinu přenosu. 

Během koncertu od vystupujících umělců opakovaně zazníval apel na uzavření nebe nad Ukrajinou. Světoví lídři takový krok odmítají z obavy, že by mohl vést ještě k většímu válečnému konfliktu i za ukrajinskými hranicemi.

,