The Slots

The Slots | foto: archiv kapely

The Slots na debutu po britsku vyměkli

  • 1
The Slots pokřtili debut Baby Box. Pražská kapela zkrátila jméno a ustoupila od grunge ke stále populárnějším britským kytarovkám.

Po kNot Photogenic nebo Southpaw zažil Palác Akropolis další ze křtů zajímavých a nadějných pražských kapel. Kmotrem kapely, která si ještě nedávno nechala říkat Slot And Shade, se stal Richard Krajčo a slušně zaplněná Akropole tleskala vkusnému, chytlavému a dobře pojatému poprocku.

Fanoušci dřevních časů The Slots, kdy se kapela profilovala skrze divočejší grunge a punk, budou ze zvuku debutové desky zklamaní. Víc než o nespoutanou energii a punkovou rozjívenost z dob začátků se kapela přiklonila k melancholii prodchnutým kytarám. Zatímco v Británii by byli jedni ze stovek, v rámci tuzemské scény The Slots stále trochu vyčuhují.

Poslouchá se to dobře, ale na druhou stranu, jen těžko by se o desce Baby Box dalo mluvit jako o nějakém zásadní průlomu, který z kapely udělá headlinery velkých festivalů nebo který nějak zásadně pozmění pražskou scénu.

Aby se tak stalo, téhle kapele ještě něco chybí. Možná by to chtělo původnější zvuk, atmosféra nahrávky splývá s desítkami dalších podobných, co jich na trhu je. Ale kdo ví, The Slots v sobě mají dost potenciálu i ambicí, aby se jim to jednou podařilo.

Kapela v čele se zpěvákem Erikem Ištvánfym není na klubové scéně žádným nováčkem. Funguje od roku 2001 a od té doby si stihla nejen vybudovat mezi nadějnými kapelami silnou pozici, ale dokonce i předskakovat skupině The Frames na jejich listopadovém koncertu v Praze.

Za posledních pět let The Slots neprošli jen výraznými žánrovými proměnami, ale také celou řadou personálních rošád. V současné době pětičlenná kapela do jisté míry stojí a padá s osobou charismatického Erika Stevensona, jehož křehký hlas k hravým a uvolněným kytarovým aranžím skvěle sedne.

Na albu Baby Box je třináct skladeb včetně dvou bonusů. Pilotní singl a také aktuální hit Minea doprovází remix Junaita Juareze, který byl časopisem Filter vyhlášen jako nejlepší remix roku 2005.

Mimochodem, Baby Box vychází coby třetí počin mladého vydavatelství Championship Records. Z dílny tohoto labelu zatím vzešla zajímavá kompilace české kytarové alternativy Autumn Harvest a debutové album Your Time For Revolution kapely Dirty Airlines. Brzy by měli přibýt další alba zajímavých kytarových projektů.

Zdá se, že kolem Championship Records se utváří silná scéna plná zajímavých jmen. Pokud máte rádi aktuální vlnu retra indie kytarovek a hledáte k britským vzorům i české ekvivalenty, pozorně sledujte, co se kolem, Championship Records děje.

THE SLOTS - Baby Box
Championship Records, délka CD 58:50
Tři pecky: Minea, Fate, Sorry Hands

Hodnocení iDNES: