Il Fondamento

Il Fondamento | foto: archiv

Milovníci staré hudby zahrají Zelenku

Belgický soubor Il Fondamento na letošním Pražském jaru vystoupí 16. května v Rudolfinu s monotematickým programem zaměřeným na skladby Jana Dismase Zelenky.

Il Fondamento je bruselský soubor náležející mezi špičku evropských interpretů staré, především barokní hudby. Vydal přes dvě desítky alb, z nichž dvě jsou věnována dílu významného českého skladatele Jana Dismase Zelenky (1679-1745). Tři skladby z jeho díla provede Il Fondamento na Pražském jaru.

V Zelenkových žalmech Miserere a De Profundis a v jeho Requiem in c se jako sólisté představí Miriam Allan (soprán), Clint van der Linde (alt), Marcel Beekman (tenor) a André Morsch (bas). Vokální party provede sbor Vlámského rozhlasu.

Doménou Il Fondamento je tvorba evropských barokních skladatelů, od nichž si vybírá jak méně známé skladby, tak ta nejslavnější díla - pravidelně interpretuje například Matoušovy a Janovy pašije Johanna Sebastiana Bacha či oratorium Mesiáš Georga Friedricha Händela. V repertoáru souboru nechybí ani další velikáni typu Telemanna či Vivaldiho.

Uměleckým vedoucím Il Fondamento je hobojista Paul Dombrecht, který soubor založil v roce 1989. Jeho osobní záběr se neomezuje pouze na starou hudbu, sahá až do 20. století. Vede zároveň další dva soubory, dechový Octophoros a Paul Dombrecht Consort. Jako sólista nahrál řadu desek a koncertoval s předními orchestry, jako dirigent rozšiřuje spektrum své činnosti i o operu.