Lenka Filipová

Lenka Filipová | foto: Archiv Lenky Filipové

RECENZE: V Oppidu jako doma. Lence Filipové se v keltském stylu daří

  • 1
Na svém prvním novém albu po patnácti letech se Lenka Filipová vystavuje jedinému nebezpečí – a sice, že jí posluchači nebudou příliš rozumět. Deska Oppidum totiž obsahuje převážně písně v angličtině, což by ještě šlo, ale také v bretonštině, skotské gaelštině a irské gaelštině.

Tedy jazycích, kterými Češi opravdu spíš nevládnou.

Jenže nic z toho není na překážku, protože více než staré a daleké řeči tu funguje univerzální jazyk muziky. Oppidum a jeho hudební základ věrné fanoušky zpěvačky a kytaristky nepřekvapí, protože spojení se Seanem Barrym, jeho harfou a písněmi s keltskými kořeny funguje na společných koncertech už roky.

Běžní kolemjdoucí budou možná trochu šokovaní, protože podobnou nahrávku Filipová za sebou ještě nemá. Ale údiv nebude trvat dlouho, protože zpěvačka je v této oblasti kupodivu jako doma.

Jedním z důvodů, proč Oppidum dopadlo tak dobře, je i pečlivý výběr skladeb. Takže tu máme irský tradicionál Oidhche Mhath Leibh, v němž Filipovou nejprve doprovází Barry pouze na irskou harfu a následně se přidá orchestr až filmových rozměrů. Vedle něj si pohodlně lebedí pro změnu skotský tradicionál Bonnie Portmore podpořený hrou na dudy nebo skladba Tri Martolod pocházející od Bretonců.

Udělala si radost

Ta asi nejvíc splňuje představu „irské dupárny“, která se nejspíš ve spojení s keltskou hudbou vybaví nejednomu posluchači. Barry s Filipovou budiž pochváleni za to, že tímto žánrem nezaplnili celou desku a naopak se vydali cestou rozmanitosti. Komu se motá hlava z neobvyklých názvů, ať raději nelistuje sice výpravným, leč podivně kroucenými fonty vyvedeným bookletem, který v přehlednosti opravdu nepomůže.

Z těch povědomějších skladeb na desce zaujme anglická lidovka Greensleeves, i když i tady je otázka, jak moc je rozšířená mimo anglofonní svět. Až důvěrně známá je jistě píseň Scarborough Fair.

Oppidum

70 %

autor: Lenka Filipová

Čímž se dostáváme k majstrštyku celého alba, a to skladbě Kathy’s Song, jež desku ve dvou verzích rámuje. Nahrát cokoliv z repertoáru Simona a Garfunkela a nezadat si, je výzva sama o sobě. Filipová s Barrym se s tím popasovali důstojně. Zpěvačka se navíc rozhodla pro českou verzi. Ta, opatřená zdařilým textem Davida Stypky, desku Oppidum uzavírá pod názvem Na cestě.

Lenka Filipová si při návratu k nahrávání udělala hlavně radost. Díky její píli i výběru spolupracovníků budou srovnatelně potěšeni i posluchači. Oppidum z její diskografie vyčnívá stylem, ne kvalitou.