Od Pilarové po dceru Charlotte. Poslechněte si životní duety Karla Gotta

  • 16
Zlatý slavík Karel Gott nazpíval duetů nespočet, dokonce to v před čtyřmi lety vydalo na kolekci pěti CD. Aktuálně pustil zpěvák píseň Srdce nehasnou, kterou pro něj a jeho dceru napsali Richard Krajčo a Petr Harazin. Podívejte se na desítku těch nejzásadnějších či nejzajímavějších.

Srdce nehasnou

Začněme oním aktuálním duetem. Napsal jej Richard Krajčo spolu s Petrem Harazinem ze skupiny Nebe, Gott ho věnoval dceři Charlotte ke třináctým narozeninám a premiéru měl ve čtvrtek na Rádiu Impuls.

Dotýkat se hvězd

A teď popořadě. Kdo by neznal jednu z písní z legendárního muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Podepsaní jsou pod ní Jiří Suchý a Jiří Šlitr a Karel Gott si ji v roce 1964 zazpíval spolu s Evou Pilarovou.

Píšu vám

Dobrá, zde technicky nejde o duet, nýbrž Gott s Waldemarem Matuškou a Václavem Neckářem v roce 1977 utvořili trio. Komu by náhodou nesepnul český název písně, po pár tónech musí mít jasno, že jde o Yesterday Paula McCartneyho. Zajímavé je, že smyčcový kvartet se oproti britskému originálu dočkal úplně nové aranže.

Zvonky štěstí

Polovina 80. let zastihla Gotta v duetu s Darou Rolins, tehdy tedy ještě Darinou Rolincovou. Zvonky štěstí asi rovněž není potřeba připomínat. S překladem písně Fang das Licht však oba úspěšně vystupovali také v Německu.

Čau, lásko

Ve stejné době vyšel i song s Marcelou Holanovou nazvaný Čau, lásko, další nesmrtelný duet s hudbou Karla Svobody. Autor textu Karel Šíp jej pro Gotta mnohem později „aktualizoval“ pod názvem Čau, stáří a úvodními verši „Ukrutně pršelo, lékař mě na rentgen zval. Pak se ten zázrak stal, nový kloub do kyčle dal“. Podržme se však tentokrát původní verze i s dobovým klipem.

Jarmark ve Scarborough

Anglický tradicionál Scarborough Fair nahrál leckdo od Simona s Garfunkelem po tuzemský Spirituál kvintet. Gott jej s českým textem Zdeňka Borovce zpíval v roce 1993 s Martou Kubišovou, která však touž verzi natočila s Golden Kids už v roce 1969.

Všem dívkám, co jsem měl kdy rád

Píseň Alberta Hammonda To All the Girls I’ve Loved Before proslavili Julio Iglesias a Willie Nelson. Gott ji v roce 2001 nazpíval s dalším hudebním veteránem Pavlem Bobkem.

Oh, Darling

Po roce 1989 už nebylo nutné převzaté písně překládat, takže Oh! Darling z repertoáru The Beatles zní i v podání Gotta s Kamilem Střihavkou anglicky.

Für immer jung

Ještě jednou z Německa. Spojením s raperem Bushidem Gott tehdy poměrně šokoval. Ovšem hiphopová sloka s refrénem Forever Young od synthpopové skupiny Alphaville fungoval překvapivě dobře.

Nic nás nezastaví

A že mu spolupráce s mladými není cizí prokázal Gott i na domácí scéně. Například duetem s Gabrielou Gunčíkovou. Společně předělali skladbu Nothing’s Gonna Stop Us Now, původně z repertoáru americké rockové kapely Starship.