Skupina Morcheeba

Skupina Morcheeba. | foto: Warner Music

Hvězdou víkendu je Morcheeba

Velké festivaly, které určily styl letošního hudebního léta, odezněly. Přicházející víkend nabídne jakousi doznívající vlnu. Z té vyčnívá brněnská přehlídka Semtex Culture, na které 3. září vystoupí britská kapela Morcheeba.

V Česku dobře známá skupina je lahůdkou, která se na konkurenčních domácích festivalech neobjevila. V přírodním areálu Mariánského údolí na okraji Brna se začne hrát od 14 hodin.

Na hlavní scéně se postupně objeví kapely Tata Bojs, Sunshine, Wohnout či Skyline a krátce před jedenáctou v noci přijde na řadu Morcheeba.

Kromě hip hopu, jenž zazní na speciální scéně, a dýdžejských produkcí dostane prostor také film a divadlo.

Hrady byly během letošní sezony v kurzu a hned tři se stanou dějištěm víkendových festivalů. Ústecká přehlídka Colours Of Music 2005 navazuje na dřívější akci Střekovská mumie.

V pátek bude program rozptýlen po klubech v centru Ústí nad Labem a dvě scény vyrostou také na břehu Labe u mostu Dr. Edvarda Beneše. V sobotu se festivalové dění přemístí na hrad Střekov, který se tyčí ve výši 100 metrů nad městem a kde vystoupí například kapely Buty, Ohm Square, Moimir Papalescu and the Nihilists či Bow Wave. Celkem se na Colours Of Music objeví osmadvacet účinkujících.

Hrad Grabštejn, který leží u Hrádku nad Nisou, otevře své nádvoří hudbě i divadlu. Festival alternativní, etnické hudby a divadla začne v pátek a skončí v neděli. Už třetí rok se koná "na hranici tří států, bez hranic věků, pohlaví či národnosti", jak zní slogan.

Koncertují zde kapely Traband nebo Majerovy brzdové tabulky. A malý festival Zvířetice stock, na kterém zahrají například Veselí koníci, se 3. září uchýlí na hrad Zvířetice u Bakova nad Jizerou.

Hlavní město se od 1. do 4. září stane dějištěm speciálního festivalu world music a novodobé hudby nazvaného Pražské Znění II.