Hvězdná houslistka vystoupí v Česku

Dnešní večer v pražském kostele sv. Šimona a Judy bude patřit špičkovému houslovému umění. V Praze zastaví slavná japonská houslistka Midori, která za klavírního doprovodu Roberta McDonalda zahraje skladby Ludwiga van Beethovena, japonského skladatele Isanga Yuna a dalších.

Koncert, který pořádá Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, je teprve druhým vystoupením této umělkyně v Česku. Poprvé hrála před pěti lety v Rudolfinu.

Čtyřiatřicetiletá houslistka, pověstná precizní technikou a spíše introvertnějším, velmi muzikálním přístupem, se na absolutní světové špičce pohybuje přes dvacet let.

Za tu dobu se Midori, která používá pouze křestní jméno (v japonštině prý znamená skvostný nefrit), stala patrně nejproslulejší japonskou interpretkou klasické hudby.

Jako mnoho jiných i ona začínala coby zázračné dítě, nejprve pod vedením své matky Setsu Goto. Na veřejném koncertě debutovala v rodné Ósace v sedmi letech. Zlom nastal, když ji uslyšel dirigent Zubin Mehta a nabídl jí, aby vystoupila na novoročním koncertě Newyorských filharmoniků roku 1982.

Do New Yorku přesídlila a pokračovala ve studiích u tamních renomovaných pedagogů. Roku 1990 triumfálně debutovala v Carnegie Hall. Následovala vystoupení snad se všemi významnými orchestry a dirigenty, mimo jiné s Leonardem Bernsteinem. Hrála i pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Midori dodnes žije v New Yorku, kde jí společnost dělají dva psi, Franzie (pojmenovaný podle Franze Josepha Haydna) a Willa (podle Willy Catherové, houslistčiny oblíbené spisovatelky).

Zajímá ji psychologie - v tomto oboru dokonce získala bakalářský titul. Uznání si získala nejen za své výkony na koncertních pódiích, ale i za soustavnou práci s mládeží.

K tomuto účelu založila nadaci Midori & Friends, která organizuje workshopy a koncerty pro děti, které by jinak neměly příležitost setkat se s náročnější hudbou. Se svými spolupracovníky dává dětem všehochuť - od klasiky až po jazz.