Folková noc 2004

Folková noc 2004 - Skupina Jarret vystoupila na Folkové noci. | foto: Roman Čejka, MF DNES

“Frýdštejn” se stěhoval

Festival Folková noc patří už velmi dlouho mezi jistoty hudebního léta. Těžko bychom si ho představovali jinak než pod pískovcovou stěnou na frýdštejnském koupališti. Ale letos hlavnímu pořadateli Daliboru Cidlinskému staršímu přetekla trpělivost.

Zná to mnoho pořadatelů: pronajímatelé areálu a místní spolupořadatelé ruku k dílu příliš nepřipojují, ale když jde o zisk, staví se do fronty první. I pro mnohé muzikanty začínala mít Folková noc ve Frýdštejně už nádech nepohodové pivní akce.
Dalibor měl to štěstí, že nedaleko Frýdštejna v Ondříkovicích vlastní statek s pozemkem. Na pozemku vyrostlo jeviště, kolem mobilní plot, pořadatelský sbor doplnili kamarádi i žáci z Ciskotéky a mohlo se začít nanovo. Místo je pěkné, ostatně jako každé v Českém ráji.

Program, který začínal o devatenácté a končil tradičně nad ránem vyplnili nejmladší kapely J…. , ostřílení harcovníci jako brněnský Folk Team i hvězdy typu Jarretu, Redla se Samsonem a Janouškem, Jiřího Schmitzera či Lenky Dusilové.

Nové místo je hodně stranou všech hlavních tepen, ale cesta s Frýdštejna byla velmi dobře značená. Atmosféra byla od začátku velmi nadšená, pár drobných organizačních much (třeba pomalé občerstvení) se organizátorům do příštího ročníku jistě podaří vychytat. Každopádně nové místo na folkové mapě se jmenuje Ondříkovice. Třeba se někdo jiný pokusí zapodnikat v zavedeném Frýdštejně tak jako se to stalo ve Svojšicích i jinde. Ale úspěšnost akce nezávisí na místě, ale na osobnostech a na myšlence. A taky hodně na práci. Ať se na novém místě manželům Cidlinským a jejich pomocníkům na novém místě daří.