Izraelka postoupila do finále Eurovize i přes protesty. V Itálii s obřím náskokem

  • 41
Navzdory četným protestům proti účasti Izraele na letošním ročníku Eurovize postoupila zpěvačka Eden Golan na druhém semifinálovém večeru až do finále. A podle všeho se značným náskokem hlasů.

Italská veřejnoprávní televize Rai totiž ve čtvrtek 9. května večer ukázala výsledky hlasování, z nichž vyplývá, že Eden Golan za Izrael získala 39,3 % hlasů, přičemž druhé Nizozemsko získalo pouhých sedm procent. Podle izraelského webu The Times of Israel šlo o výsledky hlasování v rámci Itálie.

Rozdělení hlasů přitom má být známé až v rámci finálového večera a procenta se nezveřejňují. Kadopádně z toho vyplývá, že Izrael má i přes četné protesty v místě konání podporu a není vyloučené, že by Eden Golan mohla letošní Eurovizi vyhrát.

Slova z úst moderátorek, že Eurovize je striktně apolitická soutěž, se ne zcela zakládají na skutečném stavu věcí. Zatímco v Malmö Areně všichni jak na povel dělají z prstů srdíčka a hrají si na to, že písničky mohou překonat a vyřešit všechny nesnáze a potíže, venku zuří skutečný rozdělený svět. A ten hudbou zkrátka spojit nelze.

Mimochodem, text izraelské soutěžní písně October Rain ještě před začátkem soutěže prověřovala Evropská vysílací unie, neboť panovalo podezření, že navzdory stanovám soutěže, které zapovídají politicky zaměřené songy, odkazuje na útok Hamásu na Izrael.

Eden Golan nakonec zazpívala na stejnou melodii jiný text – z původního October Rain se stal song Hurricane.