Dechovka Fanfare přijíždí z konce světa

- Nejrychlejší romská dechovka Fanfare Ciocarlia, která pochází z rumunské vesnice Zece Prajini, vystoupí v neděli v pražském Paláci Akropolis. Domácí publikum tento jedenáctičlenný orchestr ocenilo už loni na festivalu Respect. Z nahrávek skupiny Fanfare Ciocarlia vystupuje balkánský region včetně svých tureckých, rumunských či židovských příměsí, které působí jako ostré koření v horké polévce.
Muzika má břeskný odpich: trubky, klarinety, tuby i saxofony chrlí orientálně obroušené tóny i salvy třaslavých rytmických "štěků". Pochodové rytmy přinesly do kraje, jenž hraničí s Moldávií, vojenské kapely osmanských Turků. Jejich kultura se smísila s místními zvyky, které zase mají původ v Rumunsku, Bulharsku či Srbsku.
"Lidé si myslí, že pocházíme z konce světa. Ale to je přesně to správné místo pro naši muziku," řekl trumpetista Costica Trifan. Hudbu si lidé z jeho vesnice, která má čtyři sta obyvatel a v níž před válkou žila židovská komunita, předávali z generace na generaci. Notové záznamy neexistovaly. Kapela Fanfare Ciocarlia vystupovala na svatbách nebo jiných slavnostech, pro které má připraveny speciální skladby, označované jako sirba, hora či rusasca. Mladší členové skupiny občas sáhnou i po jiných zdrojích: klidně zpracují melodie současné populární hudby, které přizpůsobí stylu Fanfare Ciocarlia (fanfare je rumunsky dechovka a ciocarlia znamená slavík). Skupina vydala u německé firmy Piranha Records album Radio Pascani, na které loni navázala novinka Baro Biao.

Fanfare Ciocarlia