Missy Elliot

Missy Elliot | foto: Archiv

Creamfields v Břeclavi: Beastie Boys, Fatboy Slim, nebo Missy Elliot?

  • 4
Na břeclavském letišti se 12. července roku 2008 uskuteční jeden z největších hudebních festivalů.

Festival Creamfields byl založen v Liverpoolu v roce 1998 a od té doby úspěšně expandoval do mnoha zemí světa. Na české území se vrací po čtyřech letech, tentokrát však nikoliv do Roudnice nad Labem, ale na jih Moravy.

Místo konání leží na strategickém bodě, kde se setkávají hranice čtyř států. Břeclav je snadno dostupná z Prahy (250 km), z Bratislavy (90 km), z Vídně (110 km) i z Budapešti (260 km).

Na Creamfields Central Europe s třicetitisícovou kapacitou se představí na sedmi scénách přes třicet umělců a skupin z celého světa a dalších třicet formací z Česka, Rakouska, Maďarska a ze Slovenska.

Brněnská agentura Mersey Agency, která středoevropské Creamfields  pořádá, nyní dává dohromady seznam interpretů, kteří příští rok v červenci na jižní Moravu zavítají.

„Z velkých zahraničních jmen jsou ve výběru Beastie Boys, Paul van Dyk, Fatboy Slim, Brand New Heavies, The Chemical Brothers, Nine Inch Nails, Missy Elliot, Lady Sovereign, Wu-Tang Clan a Richie Hawtin,“ řekl šéf pořadatelské agentury Pavel Tesař.

„Zatím žádného z interpretů  potvrzeného nemáme. Za čtrnáct dní jedeme do Londýna jednat s agenturou Cream a finální headlinery ohlásíme v listopadu,“ dodal.

V České republice se festival konal v letech 2002, 2003 a 2004. Do Roudnice na Labem tehdejší agentura JPA  přivezla Massive Attack nebo Underworld. Zatímco první dva ročníky navštívilo dvacet tisíc hudebních fanoušků, třetí skončil s osmitisícovou účastí finančním krachem.

Podobného konce se ale Mersey Agency neobává. „Děláme promo ve velkém předstihu. Čtvrt roku před samotnou akcí odstartujeme sérii třiceti klubových warm-up parties v Česku, na Slovensku, v Rakousku a v Maďarsku, tedy v zemích, které se na organizaci Creamfields Central Europe 2008 podílejí,“ řekla  tisková mluvčí festivalu Kateřina Červinková.

Břeclavské letiště provozuje Aeroklub Břeclav. Akci již odsouhlasili jak představitelé Aeroklubu, tak zastupitelé města, které je vlastníkem pozemku. „Máme eminentní zájem na tom, aby se Creamfields u Břeclavi konal. Pomůže město zvýraznit ve středoevropském kontextu,“ uvedla místostarostka města Dagmar Adámková.

Vzhledem k faktu, že se licence k pořádání Creamfields uděluje na tři roky, mohou se Creamfields poblíž Břeclavi uskutečnit celkem třikrát.

Vstupenky na akci budou stát do konce roku 750 Kč, konečná cena se vyšplhá na 1200 Kč.

Více informací najdete na www.creamfieldscentraleurope.com.