Zlata Adamovská

Zlata Adamovská | foto: František VlčekMAFRA

Zlínský festival ocení Adamovskou a Nového. Zahajovat bude český animák

  • 0
Začátek června bude znovu patřit filmům pro děti a mládež. Třiašedesátý ročník Zlín Film Festivalu ocení herce Pavla Nového a Zlatu Adamovskou, zahajovacím filmem je animovaný Tonda, Slávka a kouzelné světlo českého režiséra Filipa Pošivače. Celkem se během sedmidenní přehlídky divákům představí 295 snímků z 50 zemí.

„Cítím se poctěn, potěšení je na mé straně,“ prohlásil Pavel Nový v reakci na zprávu o ocenění a dodal, že s tvorbou pro děti pokračuje. „Měl bych toto léto točit další film pro děti, ve kterém budu ze začátku tajemnou postavou.“ Svého hrdinu má Nový i v zahajovacím filmu, který vznikal v česko-slovensko-maďarské koprodukci a podle scenáristky a spisovatelky Jany Šrámkové ukazuje „že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát.“

Cenu Nový převezme na začátku festivalu, Adamovské se pak dostane pocty na konci. „Nejsem si jistá, jestli si takové ocenění zasloužím. Ale zároveň jsem byla samozřejmě potěšena, že to bude právě na tolik oblíbeném festivalu ve Zlíně,“ uvedla herečka.

Do festivalových soutěží letos tvůrci přihlásili 1 500 snímků. Nebývalé zastoupení bude mít podle umělecké ředitelky Markéty Pášmové kanadská a norská kinematografie. Součástí nabídky je také oslava díla režiséra a výtvarníka Břetislava Pojara, který by se letos dožil stovky.

Seriály pro dospívající

Specifickou položkou programu bude sekce věnovaná audiovizuální tvorbě pro teenagery. „Letos se zaměříme na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak představíme jeden seriál s tematikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Pášmová.

Na chodníku slávy před zlínským Velkým kinem letos přibudou hvězdy herečce Tereze Ramba a herci Janu Cinovi. Takzvanými Young Stars tohoto ročníku, tedy výraznými mladými filmovými talenty, jsou Vojtěch Vodochodský a Antonie Formanová.

V porotách zasednou mimo jiné herečky Jitka Schneiderová a Hana Vagnerová, režisér Šimon Holý nebo animátorka Alexandra Májová. Filmový svátek doprovodí i bohatý program v ulicích, projekce v pražském kině Atlas a takzvané Industry Days pro filmové profesionály.

Festival potrvá od 1. do 7. června. A o týden později na něj naváží Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu, který se uskuteční od 13. do 15. června.