Robert Altman - Režisér Robert Altman v roce 2002 | foto: Profimedia.cz

Zemřel režisér M.A.S.H. Robert Altman

  • 10
V nemocnici v Los Angeles zemřel hollywoodský režisér Robert Altman. Bylo mu 81 let. Natočil filmy jako M.A.S.H. či Gosford Park.

Altmanovu smrt oznámila produkční firma Sandcastle 5 s tím, že režisér zesnul již v pondělí. Příčina smrti zatím nebyla zveřejněna.

Altman se pětkrát se ucházel o Oscara za režii, poprvé  v roce 1970 za celovečerní film M.A.S.H., ale pokaždé marně. Neuspěl ani se snímky Nashville, Hráč, Prostřihy a Gosford Park. Letos v lednu zlatou sošku dostal, ovšem za celoživotní dílo.

"Musím se vám k něčemu přiznat, Před desíti, jedenácti lety jsem podstoupil úplnou transplantaci srdce," odhalil Altman při děkovné řeči ukrývané tajemství, které může mít spojitost s jeho smrtí.

I přes svůj požehnaný věk Robert Altman, který se celý život řídil krédem "Dělat filmy je příležitost, jak prožít spoustu životů", až do letoška natáčel.

Posledním snímkem, který před prázdninami uvedl na různých festivalech, byla melancholická komedie Zítra nehrajeme. - více zde

Režisérskou dráhu Altman zahájil u televizních sérií Alfred Hitchcock uvádí či Bonanza. Postupně si vysloužil pověst jednoho z umělecky nejodvážnějších režisérů Hollywoodu, který používal nezvyklé metody.

Neváhal vsadit na rozsáhlé herecké obsazení složené z řady hvězd, ovšem žádná z nich neměl hlavní roli, používal překrývající se dialogy či dlouhé mnohaminutové záběry bez střihu.