Režisér Blake Edwards na snímku z roku 1999

Režisér Blake Edwards na snímku z roku 1999 | foto: Neil Jacobs, AP

Zemřel režisér filmů o Růžovém panterovi Blake Edwards, bylo mu 88 let

  • 3
Ve věku 88 let zemřel ve středu na zápal plic americký režisér, producent a scenárista Blake Edwards, známý především svými ztřeštěnými detektivními komediemi o Růžovém panterovi či legendární Snídaní u Tiffanyho.

Podle zdroje blízkého filmaři podlehl Edwards komplikacím způsobeným zápalem plic ve zdravotnickém středisku svatého Jana v kalifornské Santa Monice. V jeho posledních chvílích s ním byla manželka, herečka Julie Andrewsová a další rodinní příslušníci.

Pod jeho režijní taktovkou vzniklo celkem šest filmů o Růžovém panterovi, které pocházejí z období 1963-83. Jeho filmografie však obsahuje mnohem více snímků než jen ty, v nichž vystupuje inspektor Clouseau.

Významnou etapou v jeho díle byla spolupráce s hudebním skladatelem Henrym Mancinim, z jehož dílny pochází i oscarová píseň Moon River. Tu proslavil další Blakův oblíbený snímek, Snídaně u Tiffanyho z roku 1961.

Blake v roce 2004 obdržel ceny cenu Americké akademie filmových umění a věd Oscar za své celoživotní dílo. Nikdy předtím se mu cenu akademie získat nepodařilo.

,