Dnes už bych si drogy ani neuměl koupit, řekl Viktor Tauš ke Zrádcům

  • 6
Režisér Viktor Tauš připravuje pro ČT na leden minisérii Zrádci. Vypráví o mladých dealerech, ambiciózní policistce i vietnamské drogové mafii. Užívání nebo prodej drog jako takových, však kamera nezachycuje ani jednou, prozrazuje Tauš. „Tyto věci stojí v pozadí, umíme si je představit,“ řekl v pořadu Za scénou.

Tvůrci se totiž soustředí hlavně na takzvané derivátní účinky drog. Co vypovídají o společnosti i jednotlivých skupinách, které proti nim bojují nebo je naopak prodávají a konzumují. Jedním z protagonistů Zrádců je dvacetiletý dealer David (Cyril Dobrý), který začne spolupracovat s policií.

Detektivovi Blažkovi (Václav Neužil) prozradí, co všechno ví o česko-vietnamském obchodu s pervitinem, sám však netuší, jaké peklo tím rozpoutává. Ohrožení přichází z obou stran – od vyšetřovatelů i vietnamské mafie.

„Zajímá nás, co je ten dvacetiletý David za chlapce. Vyrůstá v dobré české rodině, v přírodě. Odnáší si houževnatost, sílu a energii. Zřejmě skrze sociální sítě však začne pociťovat touhu po tom mít, vlastnit věci. A my sledujeme, kam až ho tato potřeba dovede,“ vysvětluje režisér.

Autorem scénáře je Miro Šifra, který se problematice drogové mafie věnoval několik let. Štáb spolupracoval i s Národní protidrogovou centrálou. Dále se v seriálu objeví Lenka Krobotová, Martin Havelka, Hoang Anh Doan, David Novotný nebo Igor Bareš.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv a kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde).

Logo pořadu Za scénou

Viktor Tauš si prošel na přelomu tisíciletí závislostí na heroinu a pervitinu. Svět drog, který si pamatuje on, se však od toho současného výrazně liší, říká. „Já už bych dnes ani nevěděl, jak si to koupit,“ vtipkuje. 

O své minulosti mluví Tauš v rozhovorech otevřeně, přesto už se cítí z opakujících se otázek na dětství i závislost, unaven. „Přestal jsem ale vzdorovat, protože asi rozumím potřebě škatulkovat lidi. Stejně jako se Sylvester Stallone nezbaví toho, že je Rocky, já si asi neodpářu drogy, ale jinak myslím, že to o mně nevypovídá vůbec nic podstatného. Dnes už je to sedmnáct let od poslední recidivy,“ připomíná.

Kromě televizních projektů Zrádci, Vodník nebo Modré stíny se Tauš v posledních letech věnuje i divadlu. Společně s dramatikem Davidem Jařabem, herečkami Terezou Voříškovou a Eliškou Křenkovou vytvořil představení Amerikánka. Vychází z příběhu dívky, kterou Viktor Tauš potkal na ulici. V únoru se inscenace vrátí do prostoru Jatka78, výjimečně však v pozměněné podobě kvůli těhotenství Terezy Voříškové. 

Společně s Eliškou Křenkovou se tak na jevišti objeví Klára Melíšková, David Novotný, Anna Fialová nebo Anežka Novotná. Ve fázi vývoje je pak i Amerikánka jako celovečerní film a minisérie.

Trailer k sérii Zrádci: