40. MFF KV

40. MFF KV - Jiří Bartoška s vizuálem ke 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (26. dubna 2005 | foto: ČTK

Vary dají filmovému festivalu miliony

Karlovy Vary podpoří v příštích letech filmový festival minimálně 21 miliony korun. "Podle návrhu, který schválilo zastupitelstvo, by měla každý rok obdržet společnost Film Servis asi sedm milionů korun. Tato částka ale není pevně stanovena a může být i vyšší," uvedl primátor Zdeněk Roubínek.

Návrh podpořil například nezávislý poslanec Jan Samec, který prohlásil, že divadelní soubor až do jeho loňského zrušení město podporovalo částkou kolem 20 milionů korun ročně.

„To bylo za tři roky, na které navrhujeme stabilní podporu festivalu, dobrých 60 milionů korun. Přitom divadlo příliš nepředvedlo. Pořadatelé festivalu naopak dokázali, že svou práci umí,“ uvedl.

Příspěvek Karlových Varů pořadatelům festivalu rok od roku roste a letos představuje zatím rekordních 7,5 milionu korun. Jeho výši zdůvodnil primátor Zdeněk Roubínek jubilejním 40. ročníkem.

„Na festival jsme loni dali kolem šesti milionů korun, předtím to bylo zhruba 4,5 milionu korun. Rostoucí příspěvek považuji za správný, je to pro město nejlepší propagace,“ řekl Roubínek.

Sedmimilionovou každoroční podporu na léta 2006 až 2008 ovšem zastupitelstvo podmiňuje uzavřením smlouvy mezi městem a Film Servisem prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

„Od města je dlouhodobý závazek vstřícným krokem vůči MFF. Vzájemné vztahy mezi Karlovými Vary, festivalovou nadací a Film Servisem by proto měla podpořit řádná smlouva,“ uvedl zastupitel Ivan Vrzal.

Jubilejní, 40. ročník, se koná od 1. do 10. července. Hlavními hvězdami, které letos do Varů zamíří, budou Hollywoodem prověřené tváře Sharon Stoneová a Robert Redford.

Diváci se mohou těšit i na další věhlasné osobnosti, například francouzskou herečku Catherine Deneuveovou. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převezme dvorní herečka švédského filmového mága Ingmara Bergmana Liv Ullmannová. Mezi režisérskými jmény očekávanými ve Varech je například Atom Egoyan s novinkou z Cannes Kde je pravda.