Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GLOSA: Silvestr prý posune hranice televizní zábavy. Jednou anekdotou?

  23:59
Od legendy Jiřiny Bohdalové po novice z internetového seriálu sKORO NA mizině, kteří slíbili nekorektní posun hranic televizní zábavy, se nesl silvestrovský večer 2021. Ale země se nezachvěla, leda by si exministr kultury stěžoval na slovní hříčku „Zaorálek za orálek“, což není jeho styl.
Jiřina Bohdalová a Karel Šíp v silvestrovském pořadu Největší flám s Jiřinou...

Jiřina Bohdalová a Karel Šíp v silvestrovském pořadu Největší flám s Jiřinou Bohdalovou (2021) | foto: © Česká televize / Pavla Černá

Strukturou svého silvestrovského programu nepřekvapily stanice ani v nejmenším. Vesměs opakovaně stavěly poslední večer roku na svátečním vydání svých pravidelných zábavných cyklů jako ČT, na sestřihu jejich letošních dílů v případě Novy nebo na obojím, což zvolila Prima. 

Na ČT tak loučení s letopočtem obstaralo několik vlídných, poklidných, nikoli však výjimečných potlachů s matadory smíchu. Zázraky přírody hostily Halinu Pawlowskou, Václava Koptu, Iva Šmoldase a Lukáše Pavláska, jedinou viditelnou změnou v pořadí stého dílu série však prošly účes moderátora Maroše Kramára a slavnostnější úbory většiny pánů. 

Všechnopárty s Karlem Šípem a hosty, kterými byli Sandra Pogodová, Miroslav Donutil a Josef Alois Náhlovský, si nehrála na smokingy ani na bujarost. Donutil tradičně dodal historky o slavných kolezích ve svém stylu (skoro)monologu, Náhlovský též tradičně o své hypochondrii a Pogodová o rodinných karambolech. Všichni tři už byli ve Všechnopárty opakovaně.

Největší flám s Jiřinou Bohdalovou přinesl v podstatě benefici, opožděnou oslavu jarních devadesátin herečky, jíž přišli blahopřát Marek Eben, Lucie Bílá, Bolek Polívka, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Libor Bouček, Martin Dejdar, Hana Zagorová, Milan Kňažko či Tomáš Töpfer.

„Silvestr, to je hudba, tanec, smích. A smích snad patří i ke mně,“ uvedla klasický sled gratulantů, které pak z křesla sledovala. Ovšem vznikla tak přehlídka spřátelených celebrit typu každý pes jiná ves, bez originálního jednotícího nápadu - a ne všichni si dovedli ten svůj osobitě vymyslet. 

K čestným výjimkám patřil Kňažko s vtipným „těhotenským“ traumatem, Šípův fotbalový deník, rozhlasová četba dvojice Kaiser-Lábus. Ale že se budou zpívat hity Karla Gotta, probírat jeho přátelství s Bohdalovou a na pozadí promítat úryvky z hereččiných filmů, bylo líné dramaturgické klišé.  

Nova dala pořadu Tvoje tvář má známý hlas podtitul Utržení ze řetězu, přesnější by však byl název Dotáčky pro dva záchranáře. Aleš Háma a Ondřej Sokol totiž sehráli úlohu spasitelů, kteří pod levnou scenáristickou záminkou, že tvoří náhradní silvestrovskou show, obstarali spojovací linku výstupů z Tvojí tváře - včetně těch, v nichž osobně vystupovali. 

Střídavě tak hráli třeba Leoše Mareše nebo fakíry bůhvíproč s ruským přízvukem; imitace na imitaci, estráda nejúspornějšího typu. Přitom však pod záminkou „možná přijde i Jiřinka“ dovedli bezmála akčním trikem nalákat i na hvězdu konkurenční podívané Bohdalovou.

Silvestrovská Partička, kterou na Primě obstarali Michal Suchánek, Richard Genzer, Jakub Kohák a Michal Novotný s hosty Leošem Nohou, Martou Jandovou, Tomášem Měcháčkem či Igorem Chmelou, se držela ustálených improvizačních her pořadu; přibyly jenom tradiční sklenky na sekt.

Ránu korektnosti měli zasadit hosté 7 silvestrovských pádů Honzy Dědka, Tři tygři z ostravského Divadla Mír. Potěšili, neurazili - snad ani Lubomíra Zaorálka zmíněnou legráckou, ale zábavnější než besídkové scénky herců byly rozhovory s nimi, ač jejich fanouškům už mnoho nového neřekly. 

Albert Čuba popsal, jak si na divadlo půjčoval v bance, Vladimír Polák líčil, že coby zastupitel oddával „jednu ze svateb“ Richarda Krajča, Robin Ferro zmínil italského otce zvaného rozsévač a Štěpán Kozub završil historku z urologie slíbeným „posunem hranic zábavy“, vskutku drsnou anekdotou. 

Ovšem pořad postrádal pointu a ze skečů včetně slepcova rande naslepo či Adama s Evou tvrdící „budu radši lesba“ zajiskřila hlavně glosa, že „i jogurt má živější kulturu než Brno“. Na druhou stranu šlo alespoň o jiné tváře, jiný typ humoru a rozhodně rebelštější chvilku, než jakou nabídli ostatní, například následující sestřih soutěže Česko Slovensko má talent.

TV Barrandov zvolila pořad Křížem krážem muzikálem, reklamní pozvánku na repertoár pražského Divadla Broadway, kterou společně s Milanem Peroutkou uváděla přepjatá Pogodová pro pár osamělých diváků u ateliérových stolků. 

Ale chudoba cti netratí, písničky jako kulisa nezabolí a především to vyneslo vzácné dvě hodinky bez pana ředitele, jenž si předtím odbyl své sólové pořady a znovu se zjevil až ve finále na narážku „Když se blíží půlnoc, znamená to, že se blíží Jaromír Soukup s přípitkem“. 

Což současně znamená každoroční symbol vysvobození ze všeobecného, povinného, modelového, přežitého a sterilního veselí napříč stanicemi, jehož podstatu jedna sebevíce provokativní anekdota vážně neprolomí. Neboť se už stala součástí silvestrovského systému „A tuhle znáte?“ 

  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Nabízím sex se svou ženou za sedm tisíc. Co chce řešit Jedna noc

9. května 2024

Premium Ve vztahově-sociálním dramatu Jedna noc, které podle vlastního scénáře natočil David Laňka a v němž...

Veřejnost se rozloučí se zesnulou Postlerovou. Promluví Töpfer a Šťastný

14. května 2024

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech v úterý rozloučí kolegové i...

Vrací se Šílený Max i hrozba stávky. Začíná festival v Cannes

14. května 2024  6:35

Filmový festival v Cannes vstupuje do 77. ročníku, který se koná od 14. do 25. května, ve znamení...

Se zlem už nebojují princové, Vánoce obstarají naopak Tři princezny

13. května 2024  20:59

V Českém Švýcarsku, které před dvěma lety zachvátil požár, začalo natáčení letošní vánoční pohádky...

GLOSA: Má vlast Berlínských filharmoniků byla pouhou hudbou. Ale jakou!

13. května 2024  16:37

Poprvé v historii přednesli Smetanovu Mou vlast na úvod Pražského jara Berlínští filharmonikové se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...