Třetí muž je nejlepším britským filmem století

- Žebříčku nejlepších britských filmů, který v pátek zveřejnil Britský filmový institut, dominuje právě slavný David Lean, který je zastoupen celkem šestkrát. Jeho filmová adaptace Dickensova románu Nadějné vyhlídky uzavírá první pětici, jen těsně za Hitchcockovým filmem 39 schodů z roku 1935. Leanův Most přes řeku Kwai otevírá druhou desítku, Doktor Živago je 27., Oliver Twist na 46. místě.

V žebříčku jsou silně zastoupeny filmy ze 40. a 60. let. Jako jediný zástupce současné filmové tvorby se do popředí vklínil kultovní snímek Trainspotting z roku 1996, který natočil Danny Boyle podle románu Irvina Welshe, a uzavírá první desítku.
Komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb, která byla - dokud ji nepředstihl Notting Hill - britským komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, skončila až na 23. místě. Notting Hill nebyl v době ankety ještě uveden do kin.
Z hitů poslední doby se například komedie Do naha! (režie Peter Cattaneo) umístila na 25. místě, Zamilovaný Shakespeare (John Madden) na 49. místě, Anglický pacient (Anthony Minghella) obsadil 55. místo a austenovský Rozum a cit (Ang Lee) s Emmou Thompsonovou až 62. příčku. Bondovka Goldfinger z roku 1964 s Seanem Connerym v hlavní roli skončila na 70. místě.

Ankety Britského filmového institutu se zúčastnilo 1000 osobností - producentů, režisérů, filmových kritiků a herců.