Slavná primatoložka Jane Goodallová, která ve středu oslavila 90. narozeniny, v...

Slavná primatoložka Jane Goodallová, která ve středu oslavila 90. narozeniny, v květnu zavítá do Prahy. (1. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

TELEVIZIONÁŘ: Jiná Jane, která se osudově zamilovala do Tarzana

  • 0
Právě oslavila své devadesátiny, vedle jiných vyznamenání dostala za své zásluhy Řád britského impéria, ale už dávno předtím se jí říkalo baronka díky šlechtickému titulu jejího prvního manžela.

Vystupuje v desítkách filmů a důkaz, že vskutku patří ke světovým celebritám, jí poskytlo čestné zvěčnění v animovaném seriálu Simpsonovi. Nyní vysílá Prima Zoom dvoudílný dokument Jane Goodallová: Naděje, jehož titulní aktérka se proslavila svým celoživotním úsilím o studium a záchranu šimpanzů.

Na počátku její dráhy však stála jiná láska. „V dětství jsem se zamilovala do Tarzana a velice jsem žárlila na tu jeho ubohou Jane,“ přiznává klidná, usměvavá dáma, která nejraději nosí vlasy svázané do culíku a většinu roku tráví na cestách, aby pro svůj projekt získala africké děti, technologické velikány v Silicon Valley či prince Harryho.

Snímek Jane Goodallová: Naděje ji sleduje při návratu do Tanzanie šedesát let poté, kdy tamní opičí ráj objevila vůbec poprvé, a mnozí v něm vidí volné pokračování staršího filmu Jane, také natočeného v produkci National Geographic, ve kterém líčila své začátky.

Nyní se vedle vlastní rodiny zaměřuje více na to, co následovalo poté, když opustila svůj tábor uprostřed přírody a začala přesvědčovat různé instituce či nadace. Mimochodem existuje také snímek s názvem Trimátky, který se věnuje zajímavé okolnosti, totiž faktu, že právě primáty si vyvolily za svou badatelskou vášeň shodně tři ženy.

Jane Goodallová zkoumala život šimpanzů v Tanzanii, již nežijící Dian Fosseyová se vypravila za gorilami do Rwandy a Biruté Galdikasová se vydala za orangutany na Borneo.