Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Kde je zápletka? Tár nabízí špatné tempo dirigentky Blanchettové

  14:44
Tár začíná jako dokument ze zákulisí orchestrálního života. A stejně i pokračuje. Debaty o hudbě se milovníkovi klasiky chvíli zamlouvají. Ale po každé další půlhodině předlouhého filmu sklouzává pohled na hodinky a v duchu se vynořuje otázka: Kde je zápletka?

Je po pandemii, orchestry začaly hrát, i slavní Berlínští filharmonikové (ve filmu zastoupeni kolegy z Drážďan). V jejich čele ovšem nestojí Kirill Petrenko jako v realitě, ale první žena – fiktivní osobnost jménem Lydia Tár. Ta dosáhla všeho, o čem lze ve světě klasické hudby snít – prestižních pozic i cen. Nadto je klavíristkou, skladatelkou a chystá i knihu. Žije v lesbickém vztahu s koncertní mistrovou Sharon, s níž vychovává dceru. Muži ji respektují, ženy často milují.

Realita se prolíná s fikcí, třeba mecenáš Eliot Kaplan nápadně připomíná skutečného obchodníka, obdivovatele Gustava Mahlera a amatérského dirigenta Gilberta Kaplana, jenž během života prováděl jediné dílo, Mahlerovu Druhou symfonii. Přirozeně není povinností filmových tvůrců, aby se drželi reálných faktů, fikce by jim spíš měla pomoci k tomu, co chtějí vylíčit.

Nijak svatá klasika

Lydia navenek vystupuje suverénně, srší intelektem, rozhledem, vtipem, ironií, sebeironií i schopností kritického nadhledu nad módními myšlenkovými výstřelky, to když polemizuje se studentem, jenž odmítá Bacha, protože byl bílý heterosexuál. Že s ní ve skutečnosti něco není v pořádku, naznačují drobnosti, jako jsou záhadné tóny budící ji ze spaní, domnělý křik ženy při běhání v parku nebo epizody s nemocnou sousedkou.

Jenže místo aby stupňovaly napětí, rozplývají se – muzikantsky řečeno – ve „špatně zvoleném tempu“, nekonečně pomalém, kvazi dokumentárním. A není moc jasné, co má být hlavním úmyslem autorů v čele s režisérem Toddem Fieldem.

Záběr z filmu Tár

Snad vyprávět o využívání moci, ovšem očima nikoli oběti, ale druhé strany, jež přece také má nějaký vlastní příběh? Ženu si mohli tvůrci vybrat záměrně, aby se vyhnuli obvinění, že obhajují záporné aktéry MeToo, což jsou muži…

Lydia ale při vší dominanci nepůsobí jako predátor(ka). Stipendistka Krista, která spáchá sebevraždu, Lydii chorobně zbožňovala a pronásledovala. Výměnu oddaného, leč stárnoucího asistenta lze obhájit, obdiv k ruské cellistce Olze přejde až do neprofesionálního protežování, ale Olga má talent…

Svět klasické hudby není svatý, intrikuje se v něm stejně jako v jiných uměleckých branžích. Jistě, ze zdánlivě nevýznamné události může povstat – zvlášť zmocní-li se jí média a sociální sítě – katastrofa, ale ani tato linka, byť padne zmínka o žalobě podané Kristinými rodiči, není ve snímku rozvedena.

Co tedy vlastně hrdince zlomí vaz?

V kůži vůdce smečky

Cate Blanchettová nastudovala svůj „part“ se vší vážností (nejen dirigování, ale i hru na klavír a dialogy v němčině). Je naprosto perfektní, každé gesto a slovo pronášené hlubokým hlasem má precizně připravené. Je tak dokonalá v dominanci a natolik se blíží mužskému egu, až je paradoxně většinu času nepřirozená a umělá, jen o něco málo méně ve scénách s dcerkou. Pokud ovšem právě v tom není klíč k celému vyznění.

Samozřejmě i v dnešním reálném světě jsou šikovné ženy-dirigentky, mající úspěch. Ale dirigent, respektive šéf velkých symfonických orchestrů, bude vždy „vůdcem smečky“, která ho jeden den respektuje a druhý den ho může vyštípat. To není pro každého. A herecký projev Blanchettové jako by směřoval k tomu, že její hrdinka není žena, jež uspěla mezi muži se svou přirozenou autoritou, ona se urputně snaží být jako muži, vyrovnat se jim. Je sice lesba, ale pořád je ženou, kterou přepadne děsivý strach, když zabloudí na opuštěný strašidelný dvůr.

A nakonec, na vrcholu kariéry, jí zásoby testosteronu zcela dojdou a cestu si prorazí hysterie, jež přeroste až do jakéhosi pološílenství, které propukne při provedení Mahlerovy Páté symfonie.

Nůžky a pilník

Jenže po ploužících se třech čtvrtinách stopáže to už je pozdní zvrat, po němž ještě následuje bizarní epilog, v němž se Lydiina agentura snaží „restartovat“ její kariéru kdesi v Asii, kde hrdinka připravuje čistě komerční projekt.

Tár

60 %

USA, 2022, 158 min

Režie: Todd Field

Scénář: Todd Field

Hrají: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Mark Strong, Sydney Lemmon, Julian Glover, Nina Hoss, Sophie Kauer, Allan Corduner, Sam Douglas, Lucie Pohl, Murali Perumal, Vivian Full, Frank Röth, Vincent Riotta, Zethphan D. Smith-Gneist

Kinobox: 77 %

IMDb: 7.5

Příčiny jedné lidské tragédie zůstávají zahaleny mlhou. O tom, co předcházelo, co Lydia prožila třeba ve své původní rodině, se divák nedoví skoro nic, snad jen v letmém náznaku při jejím setkání s bratrem. Film by tedy potřeboval nůžky a pilník – to první na stopáž a to druhé na dobroušení scénáře.

Herci jsou ovšem výborní všichni, kromě Blanchettové, jež je nominována na Oscara, zmiňme aspoň Sophii Kauerovou v úloze violoncellistky Olgy, spontánní, přirozené, spíš intuitivní než intelektuálně založené či vzdělané hudebnice.

Její dialog s Lydií u společné večeře je jakožto úsměvný střet dvou naprosto odlišných bytostí jedním z nejpodařenějších míst filmu.

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Nejlepší golfistky se opět sejdou v Berouně na Tipsport Czech Ladies Open

30. dubna 2024  9:10

Koncem června se v Royal Beroun Golf Clubu odehraje Tipsport Czech Ladies Open. Na turnaj ze...

RECENZE: Jdu vyhnat z Kremlu Putina, líčí skutečný Šamanův příběh

30. dubna 2024

Osm tisíc kilometrů pěšky, jen s károu a dvěma psy, hodlal urazit jakutský šaman Alexandr Gabyšev....

Sisi byla moderní a emancipovaná, feministka ale ne, říká autorka nové knihy

29. dubna 2024

Premium Dagmar Beňaková nedávno vydala čtvrtou knížku věnující se císařovně Alžbětě Bavorské, známé pod...

Populární zpěvačka Billie Eilish vystoupí příští červen v O2 areně

29. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  15:59

Jedna z největších hvězd současného světového popu vystoupí 1. června příštího roku v pražské O2...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...