Z filmu Šarlatán | foto: CinemArt

Předběžné opatření zakázalo šíření Šarlatána na Uloz.to, firma se brání

  • 34
Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, které zamezuje porušování autorských práv k filmu Šarlatán. Nařizuje společnosti Uloz.to cloud a. s. povinnost, aby se po dobu trvání distribuční licence firmy CinemArt, tedy do 20. srpna 2030, zdržela veřejného zpřístupňování filmu.

Soud tak vyhověl společnosti CinemArt, která se na něj obrátila v situaci, kdy firma Uloz.to cloud a. s. poskytovala od okamžiku zahájení online distribuce trvalé kopie filmu Šarlatán komukoliv volně ke stažení zdarma nebo za poplatek za rychlejší stahování na portálu uloz.to. 

Kvůli předběžnému opatření se žalovaný musí s okamžitou platností zdržet činnosti, jíž vzniká porušování autorských práv ještě před podáním žaloby a po celou dobu řízení až do doby vydání soudního rozhodnutí. 

„Jsme rádi, že se společnost Uloz.to cloud a. s. rozhodla předběžnému opatření vyhovět, takže nyní Šarlatán není ve službě dostupný,“ uvádí ředitel CinemArtu Marek Jeníček. Ten rozhodnutí soudu považuje za přelom ve vleklých sporech nejen s danou firmou. 

„Mohlo by to změnit atmosféru v části veřejnosti, která takový typ porušování autorských práv považuje za běžnou a relativně tolerovanou činnost. Mnozí se dokonce mylně domnívají, že z jejich plateb službě Uloz.to pak portál vyplácí podíl tvůrcům díla,“ tvrdí Jeníček.

Podle jeho mínění v době, kdy jsou nové české filmy k dispozici na legálních platformách za dostupné ceny, není důvod je šířit nelegálně. Každý legálně zakoupený snímek navíc pomáhá celému filmovému průmyslu zasaženému koronavirem.

Avšak společnost Uloz.to cloud a. s. se verdiktu brání. „Ano, takové předběžné rozhodnutí existuje, nicméně jde o nedorozumění. Rozhodnutí soudu obsahuje zásadní nedostatky, na které jsme soud upozornili a podali jsme odvolání. Jelikož se ve věci předběžných opatření rozhoduje obvykle do dvou měsíců, očekáváme, že opatření bude zrušeno zhruba na přelomu ledna a února,“ uvedli pro iDNES.cz zástupci Uloz.to cloud a.s.