Režisér Gogola připravuje nový film

V sobotu 15. září 2001 začíná režisér Jan Gogola natáčet celovečerní film s pracovním názvem Národ sobě. Jedná se o situační film, jehož děj se odehrává na pražské Národní třídě. Hereckou účast na projektu přislíbili Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Jana Kratochvílová, Jan Saudek, Lukáš Pollert a další.

Autory scénáře jsou Pavel Klusák a Jan Gogola. Takto popisují příběh: "Na Národní třídě se během jednoho odpoledne setkávají lidé, kteří jsou postavami ve filmu a zároveň sami sebou. Život a film  se tak společně vlévají do moře proměňujících se situací, které vznikají v momentech, kdy se dokážeme zachovat jinak, než jsme zvyklí."

Film vzniká jako koprodukce společností Negativ, Barrandov Biografia a UPP. Projekt podpořil rovněž Státní fond pro podporu a rozvoj české
kinematografie. Film s celkovým rozpočtem 12 mil. Kč bude hotov v lednu 2002, do českých kin by měl přijít v září 2002. Ještě před tímto datem však producent Petr Oukropec počítá s předpremiérovým uvedením filmu na zahraničních a domácích festivalech.

Režisér a scenárista vznikajícího snímku, Jan Gogola ml. (* 1971), je filmový a televizní režisér, dramaturg České televize a publicista. Absolvoval žurnalistiku na UK. V současné době dokončuje studium na katedře dokumentární tvorby pražské FAMU.

Výběr filmografie Jana Gogoly

Nonstop (filosofická groteska o nekonečnosti proudící dálnicí)
Panenka proti zbytku světa (hraný portrét myslitele Antonína Panenky)
Panelák je kamarád, Slečna Braník (epizody z cyklu Praha mizerná)
Deník babičky Němcové (filmový deník o počasí a společnosti)
Vila Inocent (portrét ženy s absolutní vůlí)

Herečka Zuzana Stivínová s náhodnými chodci při předtáčce filmu.