Pohřeb filmového publicisty Pavla Taussiga (31. srpna 2023)

Pohřeb filmového publicisty Pavla Taussiga (31. srpna 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Smutek českého filmu. Lidé se loučili s filmovým historikem Pavlem Taussigem

  • 2
Ve strašnickém krematoriu se ve čtvrtek 31. srpna lidé naposledy rozloučili s filmovým historikem, scenáristou a publicistou Pavlem Taussigem. Mezi smutečními hosty byl i Ivo Mathé, bývalý generální ředitel České televize.

Taussig zemřel 24. srpna ve věku 74 let. Byl autorem námětu k oscarovému filmu Jana Svěráka Kolja z roku 1996 a jeho nejznámějším dílem byla zřejmě dokumentární série Úsměvy českého filmu.

V posledních letech byl také úzce spjat s mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež ve Zlíně, největší a nejstarší takovou přehlídkou filmů na světě. Pavel Taussig na něm zanechal výraznou a nezapomenutelnou stopu, uvedli po jeho úmrtí pořadatelé. Byl pravidelným hostem a spolupracovníkem festivalu, podílel se i na jeho dramaturgii.

Byl také autorem knih a televizních pořadů o tuzemské kinematografii a osudech filmových hvězd. Zmiňme například tituly Český biják, České filmové nebe, Otakar Vávra – 100 let, Vlasta Burian: Život za smích, Hugo Haas, Veselohry století a mnohé další.

Pavel Taussig se narodil se 2. července 1949 v Olomouci, kde po maturitě také absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Po roce 1989 ve škole také přednášel. Kromě Úsměvů českého filmu je také duchovním otcem diváckých anket o nejoblíbenější Veselohru století a Krále filmového úsměvu století. Dalším pořadem z jeho dílny byl cyklus nazvaný Pokračování příště, který se v 26 epizodách zabýval fenoménem domácích seriálů.

Vystupoval ve funkci filmového historika v cyklu Příběhy slavných, kde rozkrýval osudy a umělecké kariéry významných hereckých osobností minulého století. Četné byly jeho články o české kinematografii a jejích osobnostech, které publikoval v denním, kulturně společenském a odborném tisku.

,